Pomaly a zvoľna
Keď ste sa rozhodli schudnúť, správny program by mal odporúčať pomalý, pozvoľný úbytok hmotnosti. Po prvom až druhom týždni je ideálne očakávať úbytok hmotnosti 0,5–1 kg. Pri nezdravých drastických diétach nastáva rapídny úbytok hmotnosti, ktorý je však daný úbytkom vody.
Experiment neprekáža
Výborným doplnkom zdravej výživy sú mladé výhonky fazule, šošovice či hrachu. Ani pri dochucovaní diétnych jedál to netreba preháňať, aby sme neprebili prirodzenú chuť zeleniny či ovocia. Netreba sa však báť experimentovať, napríklad ovocný šalát dobre znesie trochu soli či čierneho korenia.
Vareškov tip: Cyperský šalát
Tri zrelé tvrdé paradajky, šalátovú uhorku, hlávku rímskeho šalátu, zelerovú vňať a cibuľu nakrájame najemno, v mise premiešame, pridáme 3 lyžice koriandra, zalejeme nálevom z olivového oleja, citrónovej šťavy a soli, znova premiešame a uložíme na hodinu do chladničky.
5 vecí, ktoré budeme potrebovať na prípravu diétnych jedál
Ryža
Táto významná súčasť zdravej výživy je bohatým zdrojom komplexných sacharidov a môže sa pýšiť takmer nulovým obsahom tukov, obsahuje veľa vitamínov B.
Misa na šalát
V súčasnosti v našich kuchyniach dominujú šalátové misy z rozmanitých druhov plastu, často ich obchodníci predávajú spolu s naberačkami na šalát.
Pomaranče
Výborná nízkokalorická potravina, jeden väčší pätnásťdekagramový pomaranč je na tom kaloricky asi tak, ako dva malé štvorčeky mliečnej čokolády.
Brokolica
Ideálna diétna potravina, najzdravšia je surová, pre uchovanie vitamínov a minerálov sa odporúča pripravovať ju v pare, varená či pečená je o niečo menej zdravá.
Pažítka
Ak si chceme napríklad celkovo zregenerovať tráviaci systém, je dobré pred každým hlavným jedlom dôkladne požuť jednu lyžičku čerstvo nasekanej pažítky.