Cítite sa prekofeínovane, no kávy sa nemienite vzdať?

Bezkofeínová káva je podľa odborníka na výživu, MUDr. Petra Minárika len pre tých, čo zo zdravotných dôvodov netolerujú kofeín a predsa sa kávy nechcú vzdať. A tých je, veľmi málo.

20.01.2015 09:00
káva, únava, kofeín Foto:
Možno pijete príliš veľa robusty.
debata

Pre ťažkých kardiakov

„Obsah fenolov, organických kyselín a antioxidačná aktivita sú rovnaké ako pri kofeínovej káve,“ uviedol ďalej lekár. Bezkofeínovú kávu odporúča piť „ťažkým kardiakom“, ktorí majú srdcové arytmie a kávu si napriek tomu chcú dať.

Strach z kofeínu

Bezkofeínovej kávy sa dožadujú aj tehotné ženy. Skúsenosti s tým má pražič Vladimír Farkašovský. „Tehotné ženy majú strach piť kofeínovú kávu, tak si pýtajú bezkofeínovú, no neviem, čo je lepšie, pretože v bezkofeínovej môžu byť stopy chemických látok,“ uviedol. MUDr. Minárik tvrdí, že tehotné ženy by mohli pokojne vypiť aj dve kofeínové kávy (150 mg kofeínu).

S obilnými zmesami

Na trhu sú aj tzv. „zmesky“, v prípade ktorých sa do pravej zrnkovej kávy pridávajú obilné zmesi. „Neviem, či majú právo volať sa "káva“, pretože ide o zmes kávy, čiže kávoviny," spresnil Minárik.

Trikrát viac kofeínu

Pre ľudí, ktorí chcú len obmedziť kofeín, existuje ešte jedno riešenie. Napríklad taká robusta obsahuje až trikrát viac kofeínu ako arabica. Arabicy sú nízkokofeínové, viac aromatické kávy. „Takže je rozdiel, či si kúpite kvalitnú kávu, stopercentnú arabicu, ktorá obsahuje menej kofeínu, alebo lacnejšiu, robustu.“ Pražič jednu šálku robusty prirovnal k šiestim espressám zo stopercentnej arabicy.

Ste prekofeínovaná?

Človeku, ktorý vypije tri zalievané kávy (z robusty), môže byť zle a môže byť „prekofeínovaný“, pretože obsah kofeínu v takýchto troch šálkach je skutočne vysoký, upozornil pražič kávy, V. Farkašovský. Pozor však na robustu. Má síce viac kofeínu, ale tým pádom aj viac antioxidantov. Voľbou, ktorá prichádza do úvahy u mnohých kávičkárov, je zmes robusty a arabicy. „Kto vyhľadáva pôžitok z kávy, arabica nemá konkurenciu,“ myslí si gastroenterológ Minárik.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #arabica #srdcová arytmia #bezkofeínová káva #kávovina #robusta

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...