Otužovanie – naštartujte (samo)liečebné procesy organizmu

V zimnom období by sme sa neraz zakutrali hlboko do deky. Radšej si však dajme poriadne studenú sprchu.

06.01.2015 16:30
sprcha, otužovanie, hygiena Foto:
Studená sprcha je vhodná aj v zimnom období.
debata

Teda v prípade, že chcete byť počas chladných a sychravých dní uchránená od ochorení, vírusov a naštartovať samoliečivé procesy tela. Otužovanie je jeden z najspoľahli­vejších spôsobov budovania odolnosti.

Striedajte otužovanie s teplom

Najľahší spôsob ako sa začať otužovať je ranná studená sprcha. Bez veľkých šokov, začnite vodou teplejšou a potom zotrvajte jednu až tri minúty pod ľadovým prúdom. Dôležité je však po takejto procedúre telo zahriať, najlepšie športovou aktivitou. Preto je po otužovaní dôležitý pohyb. Budete sa cítiť ako znovuzrodení. Nielen kvôli zážitku, ale aj vysokej miere endorfínov, ktoré sa vyplavia do krvi a deň prežijete šťastnejší. Prvé pozitíva otužovania sa dostavia do pár minút.

Najdôležitejšie časti tela

Ak ešte nevládzete otužovať celé telo, je vhodné na chlad navyknúť najmenej odolné časti. Nohy, hrdlo a hlavu. Položiť na pár minút denne nohy do ľadového lavóra začne mať čoskoro prvé pozitíva. Aklimatizácia hlavy na chlad zabezpečí, že nenachladnete ani v prípade, že ste si zabudli čiapku a začal fúkať severák. Pri otužovaní oblasti hrdla sa rozlúčte s ležaním v posteli kvôli jeho zápalom. Vždy platí zásada, že na chlad si treba zvykať postupne a nikam sa neponáhľať. Urýchlenie procesu môže viac ublížiť ako pomôcť.

Viac ako len telo

Pozitíva otužovania na telo sú jednoznačné, no studená voda nám prináša omnoho viac. Zocelíte psychiku, ťah na bránu, sny sa vám začnú plniť ľahšie. Dôvodom je prekonávanie odporu, samého seba a pohodlia. Ak s tým raz začnete v sprchovom kúte, neprestanete ani na porade, v práci, v bežnom živote. Otužilci v živote víťazia nad milovníkmi teórie nôh v teple.

Nič viac len pozitíva

Otužovať sa môže prakticky ktokoľvek. Treba sa vyhnúť extrémom, šokom, ale pomalým prekonávaním samého seba sa začne váš život meniť k lepšiemu. Budete šťastnejší, odolnejší, získate pocit, že ste mladší, hoci roky pribúdajú. Za zmenku stojí aj zlepšenie alergií, naštartovanie imunitného procesu. Lepšia schopnosť tela eliminovať jedy. Stanete sa odolnejší voči výkyvom počasia aj menej meteosenzitívnymi. V kocke povedané, zdravší na tele aj duši.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #otužovanie #studená sprcha #samoliečenie

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...