Schudnite po sviatkoch vďaka pôstom

Sviatky radosti a pokoja sú aj obdobím priberania. Aspoň pár ráz v roku sa netreba obmedzovať, no nakoniec zistíme, že na váhe akoby stál niekto vymenený.

04.01.2015 08:00
relax, oddych, spokojnosť Foto:
Po hladovkovej očiste budete nielen ľahšie, ale aj zdravšie.
debata

Telo ani kilogramy nespoznávate a už v novom roku ste si dali predsavzatie, že tuky musia dole. Popri množstve diét sa však zabúda na osvedčený a spoľahlivý spôsob získania správnej postavy. Pôst nie je diéta, ani chudnutie v pravom zmysle slova, no zisku postavy snov nesmierne nahráva.

Pokusy na myšiach

V laboratóriách Salt Institute v Kalifornii robili pokusy s pôstom u myší. Dvom skupinám dávali počas 24 hodín rovnaký príjem kalórií. Jedna skupina prijímala stravu pravidelne, druhá vo väčšom množstve, ale po dlhých pôstoch, ktoré trvali 12 – 15 hodín. Myši, ktoré sa medzi jedlami „postili“ nezaznamenali menší prírastok na váhe, ako myši s pravidelným systémom príjmu potravy prekračujúcom kalorický rámec. Telo naštartované pôstom spaľovalo kalórie omnoho rýchlejšie.

Pôst nie je diéta

Vedci upozorňujú, že pôst nie je diétou. Teda nemá svoj začiatok ani koniec, svoje pozitívne vlastnosti prináša iba v prípade, že sa stane súčasťou vášho životného štýlu. Nedá sa postiť a potom napráskať, znovu postiť a znovu neobmedzene jesť. Takéto správanie vedie ako k nadváhe, jojo efektu, aj metabolickému syndrómu. Ak ste sa rozhodli po sviatkoch vrátiť telo do kondície, pôst môže byť významným pomocníkom. Musí byť však pravidelný, kontrolovaný a vytrvalý. Napríklad jednodňový, raz do mesiaca, prípadne do týždňa. Telo sa vtedy nedostáva do hladového deficitu, akurát využíva staré zásoby a štartuje dobré spaľovanie.

Pôst ako detox

Nejde len o znižovanie množstva tukov. Telo je po sviatkoch plné škodlivín, ktoré sa do tuku v našom tele natlačia. Údené klobásy, pečená hydina, soli, cukry, kombinácia, ktorých zvyšky je najlepšie čo najskôr z tela odstrániť. Už hladovka dlhšia ako 8 hodín štartuje v tele očistné procesy. Stačí piť dostatok vody a močom vyplavíte množstvo toxínov, ktoré tiež niečo vážia. Ubudne z vás na váhe, ale telo sa vám poďakuje. Po hladovkovej očiste bude nielen ľahšie, ale aj zdravšie.

Rýchle chudnutie po sviatkoch

Rýchle chudnutie sa neodporúča. Je nepísanou zásadou, že ako dlho nám trvalo naberanie, tak chudnutie by malo trvať polovicu z času. Preto ak ste priberali desať rokov, za päť rokov sa dostanete do zdravej formy. Ak ste vládali pribrať za päť dní, stačí jeden pôst, aby ste dokázali vrátiť svoje telo do pôvodnej normy. Na pôst sa treba pripraviť deň dopredu ľahším jedlom. Po pôste treba pomaly začať jesť opäť niečo ľahšie. V skutočnosti si tak naordinujete trojdňovú očistu. Preto chudnutie po sviatkoch nebude vašim novoročným predsavzatím, ale skúsenosťou, ktorú ste úspešne zvládli.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #hladovanie #pôst #detox #spaľovanie tukov #očista tela

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...