Poznajte výhody kofeínu, o ktorých sa (toľko) nehovorí

Kofeín sme zredukovali ako účinnú látku na ospalosť. Škoda, dokáže toho omnoho viacej ako prebrať z ranných driemot.

28.12.2014 12:00
káva - kofeín Foto:
Vďaka pravidelný dávkam kofeínu posilňujete nervovú sústavu, čo je istý tréning pre vaše telo.
debata (1)

Výhody kofeínu poznali už indiáni a v modernom svete sa dostáva čoraz viac s k slovu aj jeho zdravotný, nielen povzbudivý účinok.

Viac výkonu

Mnoho športovcov si dá dobrú kávu pred športovým výkonom. Vie stimulovať srdce a vďaka kolovaniu kofeínu v krvi zrazu máte pocit dlhšej výdrže. Dlhšia výdrž spôsobuje, že viac zvládnete v posilňovni a tým pádom aj porastú viac svaly, alebo vám  spod kože zbehne viac tuku. Okrem iného kofeín možno prirátať aj k účinnému rozpúšťaču tukov.

Pocit šťastia

Kofeín naštartuje nielen naše myslenie, ale aj tvorbu dopamínu. Hormónu, ktorý sa začne vylučovať pri sexe, fyzickej aktivite a jeho tvorbu podnecuje aj kofeín. Preto sa po dobrej rannej káve zdá deň omnoho znesiteľnejší, ako keď ju už ani nestíhate. Kofeín je tak trochu zodpovedný aj za pocit, na aký sa počas dňa naladíte.

Duševná sviežosť

V tomto prípade je účinok kofeínu približne 15 minút po prijatí dávky. Vtedy sa mozog dostane do svojho vrcholného tvorivého štádia. Účinky kofeínu trvajú omnoho dlhšie. Zo štúdií vyviazli ako najviac povzbudivé káva, zelený a čierny čaj. Energetické drinky pre ich kombináciu s cukrami totiž po vysokej miere stimulácie veľmi rýchlo telo nechajú upadnúť do letargie a únavy, čo môže byť nebezpečné pri šoférovaní. Pri káve, alebo po čaji sa to nestane.

S kofeínom pre zdravie

Vďaka pravidelný dávkam kofeínu posilňujete nervovú sústavu, čo je istý tréning pre vaše telo. Káva sa dnes už považuje pri striedmej konzumácii nie za príčinu srdcovo – cievnych ochorení, ale dokonca ako preventívna látka. Diskutuje sa aj o priaznivom účinku kofeínu v boji proti stareckej demencii, Parkinsonovej chorobe, či zápalových procesov v tele.

Všetkého veľa škodí

Kofeín je skvelý sluha, ale zlý pán. Nadmerné dávky, prekračujúce tri espresá denne, už môžu narúšať prirodzený spánkový rytmus človeka. Doslova si prehrejete závity ako sa hovorí. Nadmerné užívanie kofeínu vedie k cukrovke a obezite. Dobré vlastnosti treba využívať striedmo, aby ste mohli vyťažiť len to najlepšie a nezasiahli vás vedľajšie účinky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #výhody #kofeín #radosť #duša #výkon

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...