Trstinový cukor: Zdravší ako repný?

Potravinársky priemysel vyrába sladké výrobky, čím robí spotrebiteľov závislých na cukre.

05.01.2015 11:00
hnedý cukor Foto:
Hnedý cukor sa častokrát získava len nástrekom, napríklad karamelom.
debata (1)

Mýty o cukre
Mýty o cukre sú rôzne. Sú nezdravé a treba ich zo stravy vylúčiť, čím menej sacharidov, tým viac schudneme, cukor je návykový, sladidlá karcinogénne… Podľa slov Ing. Jarmily Halgašovej z Potravinárskej komory Slovenska si však treba uvedomiť, že sacharidy sú veľká skupina, do ktorej patria rovnako monosacharidy, ako disacharidy a polysacharidy. Nie sú to teda len cukry, ktoré sladia, ale aj vláknina.

Odporúčaných desať percent
Podľa odborníkov na výživu by mal náš celodenný príjem stravy obsahovať najviac 10 percent cukrov, ide však o monosacharidy – glukóza (hroznový cukor), fruktóza (ovocný cukor) a disacharidy – repný cukor, trstinový cukor, mliečny cukor, sladový cukor. Polysacharidy (obilniny, cereálie) už do odporúčaného množstva 10 percent denne nepatria.

Biely cukor. Foto: SHUTTERSTOCK
biely cukor Biely cukor.

Trstinový verzus repný cukor
Existuje mýtus, že trstinový cukor je zdravší ako repný a hnedý lepšia voľba ako biely. „To nie je pravda,“ hovorí Halgašová. Dodáva, že sacharóza je sacharóza a je jedno, či je cukor získaný z cukrovej repy alebo trstiny. Rozdiel je napríklad v tom, že úroda cukrovej trstiny sa zbiera dvakrát do roka, úroda z cukrovej repy len raz. A pozor, častokrát sa vraj hnedý cukor získava len nástrekom, napríklad karamelom.

Karcinogénne sladidlá?
Opäť to nie je pravda. „Sladidlá boli získané chemickou syntézou, avšak všetky aditívne látky vrátane sladidiel sú pravidelne monitorované,“ vysvetlila J. Halgašová. „Takže len čo by Európsky úrad pre bezpečnosť potravín zistil čo i len náznak zdravotného problému, buď ho vylúči zo zoznamu, alebo spraví obmedzenia,“ informovala ďalej. Zhodnotila, že sladidlá sú bezpečné a sú dobrou alternatívou na kontrolu príjmu energie a tiež dobrou alternatívou pre diabetikov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #sacharidy #trstinový cukor #obilniny #repný cukor #fruktóza #sladidlá

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...