5 šikovných tipov vás zbaví problémov so spánkom

Problémy so spánkom trápia takmer polovicu populácie. Častejšie pritom do plafónu v noci pozerajú ženy ako muži.

21.12.2014 08:00
spánok, oddych, relax Foto:
Je dôležité udržať si pravidelný spánkový režim.
debata

Príčin je niekoľko. Od hormonálnych výkyvov až po zlé návyky. Tabletky na spanie nie sú riešenie a pokiaľ je to možné, treba tipy pre lepšie zaspávanie uviesť do praxe ešte dnes. Ráno sa budete cítiť lepšie.

Vyskúšajte black out

Ľudovo povedané, absolútnu tmu. Zaspať sa dá aj na pravé poludnie, ale počas tmy sa vylučuje omnoho viac hormónov spánku, ktoré ovplyvňujú spánkový cyklus. Preto ak máte problém s kvalitou spánku, zatemnite okná. Ak to nie je možné, pokojne použite aj masku na spanie. Jemná prikrývka cez oči je lacná, praktická a mnohým prinavrátila spánok na viečka.

Vypnite elektrické prístroje

S príchodom neustále zapnutých mobilov, stúpol výskyt nespavosti. Mozog je v stave spánku v úplne inej frekvencii, ako keď bdieme. Vďaka výskumu sa zistilo, že ho dokážu vtedy rušiť aj signály, ktoré v bežnom živote nevnímame. Samozrejmosťou by malo byť vypnutie wi-fi, a úplné odpojenie mobilného telefónu, alebo aspoň uloženie do režimu spánku. Nespite v izbe s televízorom, problém môže robiť aj počítač, či rádiobudík. Aj tí najväčší z mesta zaspávali na samote v horskom tichu a tme ako malé deti. Čím to asi bude?

Vypnite myšlienky

Nemierne častým dôvodom spánkovej deprivácie je neustály tok myšlienok, ktoré sa nedarí zastaviť. Mozog je príliš zameraný na obavy, riešenie budúcnosti, otázok, plánov a to mu nedovoľuje prepnúť na režim odpočinku. Jednou z možností, ako zastaviť prúd emócií, je iba dýchať a preciťovať plynulý dych. Nepomôže počítať ovečky ani pustiť sa do čítania knihy. Pokojne si ľahnite do obľúbenej polohy a iba sa sústreďte na dýchanie. Táto metóda umožní mozgu vypnúť a vaše telo sladko zaspí.

Vyžeňte zvieratá

Príčinou nespavosti môže byť aj domáce zviera v spálni. Podvedome môžete vnímať pohyb cudzieho tvora v izbe, čo vám nedovolí plnohodnotne spať. Vplyv na spánok má aj horší vzduch v miestnosti. Malé hlodavce, mačky či psy majú svoj pach, ktorý môže človeka pri spánku výrazne rušiť.

Spite pravidelne

Jedna prebdená noc? Nič sa nedeje, stane sa to každému. Vyhnite sa následnému „siestovaniu“ po obede, aby ste doplnili energiu. Tým sa nahlodá prirodzený rytmus a večer sa vám bude ťažko zaspávať. Pri poruchách spánku je základom vydržať pravidelne si líhať a vstávať, nevybočiť z rytmu 6 – 8 hodín nočného oddychu. Spánok na rozdiel od života neznáša vybočenie z rutiny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oddych #spánok #relax #poruchy spánku

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...