Ste ranné vtáča? Máte výhodu! Čistejšiu a optimistickú myseľ

Aby ste nadobudli pokoj a boli šťastní, stačí odobrať sa včas do postele.

23.12.2014 12:00
Skorší odchod do postele a následne skoršie... Foto:
Skorší odchod do postele a následne skoršie ranné vstávanie sú pre psychiku prínosnejšie.
debata

Poukazujú na to Meredith Colesová a Jacob Nota z americkej Binghamtonskej univerzity, ktorí v časopise Cognitive Therapy and Research zverejnili štúdiu vysvetľujúcu vzťah medzi spánkom a negatívnymi myšlienkami. Píše o tom taliansky denník Corriere della Sera.

Kto chodí skoro spať a spí bez prerušenia, má tendenciu mať pozitívne myslenie a netrpí tak často úzkostnými stavmi. Naopak ten, kto chodí do postele neskoro a ktorého spánok je prerušovaný, má sklon k vtieravým myšlienkam plným úzkosti a pesimizmu. Nestačí teda spať dostatočný počet hodín, ale je potrebné spať v „terapeutických“ hodinách, pretože nie všetky hodiny spánku majú rovnakú hodnotu.

Vedci z Binghamtonskej univerzity pod vedením Colesovej a Notu predložili stočlennej skupine mladých dobrovoľníkov dotazník, ktorý odhalil ich zvyky týkajúce sa spánku. Každý účastník prieskumu potom vypĺňal test vyhodnocujúci pretrvávajúce obavy a vtieravé myšlienky. Výsledky ukázali zjavný vzťah medzi tendenciou zaoberať sa prehnane minulosťou a znepokojovať sa budúcnosťou a medzi nedostatočným a zlým odpočinkom. Úzkosti, depresie, pochmúrne myšlienky: to všetko sú javy, ktoré v súvislosti s nedostatkom spánku či so spánkom nekvalitným vystupujú výrazne do popredia.

Štúdia zdôrazňuje súvislosti, ktoré už skôr ukázali iné prieskumy a ktoré potvrdzuje zdravý rozum. Je známe, že správne striedanie činnosti a odpočinku prináša dobrú psychickú rovnováhu a podporuje ju. Výskum z Binghamtonskej univerzity však tiež naznačuje rozdiely medzi dvoma typmi ľudí: nočnými sovami a rannými vtáčatami.

Ide o dve výrazne sa líšiace kategórie, na ktoré sa delí celé ľudstvo: na tých, ktorí večer nikdy nejdú spať, a na tých, ktorí odchádzajú skoro na lôžko, aby sa ráno zobudili podľa hesla „Ranné vtáča ďalej doskáče“.

Práve tieto ranné vtáčatá sú podľa vedcov vo výhode, zatiaľ čo druhí majú tendenciu neustále zaoberať sa jednou a tou istou myšlienkou a tým si sami vyvolávať strach a negatívne myšlienky.

Dobrovoľníci, ktorí uviedli, že chodia neskoro spať, sa tiež ukázali byť ľahkou korisťou vtieravých myšlienok, ktoré nie sú schopní kontrolovať. Experti nabádajú, aby títo ľudia, ktorí chodia neskoro do postele, nepodceňovali svoje vtieravé myšlienky, pretože tie je ťažké kontrolovať a môžu sa stať základom pre vážne duševné poruchy.

Konieckoncov liečba či skôr prevencia proti „znečisťovaniu“ mysle vtieravými myšlienkami je jednoduchá: stačí, aby sme sa uložili čoskoro k spánku, a prebudíme sa pokojnejší. Aj keď sa často stáva, že nedokážeme zaspať práve kvôli tomu, že nám nedoprajú pokoj negatívne myšlienky.

debata chyba
Viac na túto tému: #spánok #stav #optimizmus #psychika #myšlienky #vtieravé myšlienky

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...