Nebojte sa čokolády!

Čokoláda nie je žiadny postrach štíhlej línie ani zdravia. Mala by sa dokonca zaradiť do nášho denného jedálnička na rovnaké miesto ako vitamínové doplnky, či zdravé produkty.

14.12.2014 14:00
čokoláda, pochúťka, maškrta Foto:
V pravej čokoláde je dostatok antioxidantov.
debata

Čokoláda okrem toho, že skvele chutí, obsahuje niekoľko benefitov, ktoré naše telo ocení, len čo sa nám začne lahodné čierna kocka rozpúšťať medzi zubmi.

Kvalitná a pravá

Hovoriť o čokoláde je ako hovoriť o akomkoľvek inom pokrme. Môžete siahnuť po lacnej náhrade, alebo pravej chuti. Preto ak chcete skutočné výhody čokolády, zabudnite na experimenty s tukom, margarínom, skutočná čokoláda začína od množstva kakaa 70% a samozrejme čím viac, tým silnejšia chuť, tým viac zdravotných benefitov.

Stačí aj málo

Tiež ste nemali problém zjesť na posedenie mliečnu čokoládu? S týmto nemá problém prakticky nikto. Dať si ale 80, alebo dokonca 90-percentnú čokoládu, to už je iná lahôdka a stačí vám jedna, maximálne dve kocky. Dá sa prirovnať k silnému ristrettu a nie dvojdecovému hrnčeku zalievanej kávy. Vaše telo aj chuťové poháriky budú jasať.

Kvalitné antioxidanty

Podobne ako v zelenom čaji aj v pravej čokoláde je dostatok antioxidantov, aby sme si mohli spokojne povedať, že ochutnávame zdravie. Čokoláda aj bez pridaných látok má zaujímavé zloženie. Atraktívne sú fenyletylamíny – majú stimulujúci až euforický účinok. Vďaka tomu mozog po čokoláde dostane skvelú náladu. Čokoláda obsahuje antioxidanty katechíny, ktoré iniciujú v tele procesy likvidácie potenciálne nebezpečných rakovinových buniek.

Dobrá na srdce

Čokoláda je pri striedmej konzumácií liečivá aj na srdce. Pravidelná konzumácia čokolády denne, pričom stačí naozaj jedna kocka pravej vysokokakaovej čokolády znižuje riziko infarktu o viac ako 50%. To už je dôvod neodmietnuť.

Pre ženy to pravé

Ženy milujú čokoládu vo všeobecnosti omnoho viac ako muži. Dôvod je jasný. Telo si ju vyžaduje z prostého dôvodu. Čokoláda zmierňuje napätie svalov, dokonca upokojuje hormonálne výkyvy. Teda je ideálnym liekom na predmenštruačný syndróm aj doplnok počas menštruácie. Práve biologické procesy v tele ženy priam volajú po kvalitnej čokoláde.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čokoláda #zdravá výživa #antioxidanty

+ Odpočinok je tak isto dôležitý ako tréning.
Ak skutočne chcete a ak sa snažíte, všetko stihnete bez problémov....

+ Pokúste sa začať jesť domáce jedlá, budete cítiť, že vám to prospieva.
Odvaha prijať riziko sa vyplatí, budete...