Štyri triky ako zvládnuť zimnú sezónu šťastne a bez depresie

Zimné obdobie nepôsobí na psychiku práve najlepšie. Najmä, ak je za oknami sivo a chladno a dni sú krátke a akoby únavnejšie.

10.12.2014 11:00
Aj v zime môžete mať dobrú náladu. Foto:
Aj v zime môžete mať dobrú náladu.
debata

Proti všetkému však existujú účinné prostriedky. V prípade dobrej nálady, sviežosti a energie počas zimného obdobia by ste nemali zabúdať na nasledovné.

1. Jedzte zdravo a slnečne

Kým na jar a v lete sa nám do stravy prirodzenejšie dostanú vitamíny a minerály, v zimnom období roka máme tendenciu pojedať nezdravé jedlá a vynechávať zeleninu a ovocie. Odporúčame zmeniť to. Okrem „zelovocového“ jedálnička však nezabúdajte ani na jedlá s obsahom vitamínov B a D a tiež omega-3 mastnými kyselinami, ktoré fungujú proti depresii.

2. Cvičte

Hádam viac než inokedy by ste v chladných mesiacoch roka mali venovať pravidelný čas denne cvičeniu. Fyzická aktivita funguje nielen na líniu, ale aj na mozog a dušu. Dobrý pocit po docvičení prináša uspokojenie a vyplavený hormón šťastie vám dodá úsmev na tvári.

3. Stretávajte sa

Hoci skoré stmievanie nás núti ponáhľať sa z práce domov rovno do postele či na pohovku, mali by ste sa viac socializovať. Stretávanie sa so spoločnosťou, priateľmi, dodáva dobrú náladu. Samozrejme, predvianočný čas zvádza aj k popíjaniu alkoholu. Pohárik určite neuškodí, ale nepreháňajte to.

4. Svetlé farby

Možno ste doposiaľ podceňovali význam farieb v našom živote, ale vedzte, že jednotlivé odtiene dokážu stimulovať dušu. V chladnom a ponurom počasí fungujú svetlé a jasné tóny. Nevyužívajte ich len v garderóbe, ale napríklad aj v bytovom dekore. Svieže farby vankúšov na pohovke, prípadne uterákov v kúpeľni prinesú drobnú, no nie zanedbateľnú zmenu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #energia #cvičenie #strava #depresia #zima

+ Pokúste sa začať jesť domáce jedlá, budete cítiť, že vám to prospieva.
Odvaha prijať riziko sa vyplatí, budete...

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, kľúč k úspechu.
Nebojte sa toho čo bude, pre vás všetko dopadne najlepšie ako...