Pred mliečnou čokoládou uprednostnite horkú

Čokoláda je produktom tropického stromu kakaovník. Jeho plody treba fermentovať, sušiť, triediť a následne pražiť.

04.12.2014 11:00
čokoláda Foto:
Je zdravá. Neznamená to však, že jej denne zjeme štvrť kila.
debata

Obsahuje hormón šťastia
Tie nepražené sú zdravšou alternatívou. Následne sa melú a lisujú. Z týchto bôbov sa získ kakaové maslo a kakaový prášok. Kakaové bôby sú významným zdrojom antioxidantov, flavonoidov. Informovala o tom Ing. Jarmila Halgašová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska na tlačovej konferencii Mýty a fakty o potravinách. „Horká čokoláda obsahuje viac kakaových súčastí, a preto sa odporúča preferovať ju pred mliečnou. Čím vyšší podiel kakaových súčastí, tým menej cukru a pre obsah antioxidantov má pozitívnejšie účinky na organizmus. Znižuje krvný tlak a tým pádom ochraňuje cievy. Obsahuje tiež hormón šťastia endorfín, ktorý sa nám konzumáciou čokolády dostáva do tela,“ informovala ďalej.

Najviac 5 percent
Na rozdiel od horkej, mliečna obsahuje viac cukru aj mliečneho tuku. Mýtus: Hovorí sa, že čokoláda obsahuje rôzne tuky. „Nie. Platí tu legislatíva Európskej únie, v ktorej sa presne hovorí o tom, že ak výrobok nazveme čokoládou, musí byť vyrobený z kakaových súčastí a ďalších vymenovaných, vrátane sušeného mlieka a masla, ale v tom prípade tam musí byť povedané, že môže obsahovať aj iné tuky ako kakaové maslo, ale len v množstve 5 percent. Tieto tuky musia byť ekvivalentné kakaovému tuku, napríklad palmový olej. Samozrejme, musí to byť označené úplne jasne hrubým písmom, že okrem kakaového masla výrobok obsahuje aj rastlinné tuky. Povolené množstvo je najviac 5 percent.“

Funkčná potravina
Horká čokoláda s obsahom kakaa 70 a viac percent sa považuje za funkčnú potravinu so zdravotným benefitom. „To však neznamená, že jej budeme denne jesť štvrť kila,“ dodal odborník na výživu, MUDr. Peter Minárik. Vždy je to o zdravej miere, platí to aj o vlašských orechoch či mandliach. Endorfíny sa nám tvoria pod vplyvom flavonoidov. Čím viac kakaa, tým menej iných súčastí, pretože sa tam potom nezmestia. Podľa slov Jarmily Halgašovej existuje aj 100-percentná čokoláda. Ťažko ju zohnať, ale jej chuť je skutočným zážitkom. „Treba ju však vedieť jesť po kúskoch,“ skonštatovala na záver.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #horká čokoláda #mliečna čokoláda #hormón šťastia #flavonoidy #kakaovník

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...