Pomoc, nemôžem dýchať! Čo pomáha na upchatý nos?

Zimné obdobie prináša aj časté problémy s nádchou a upchatým nosom.

01.12.2014 15:00
nos, nádcha, alergia, vreckovka Foto:
A nádcha opäť klope na dvere.
debata

Môcť sa slobodne nadýchnuť berieme ako samozrejmosť. Keď zlyhá imunita a nastúpi choroba, rátajte s niekoľkodňovým vyradením „z prevádzky“. Okrem bolenia hlavy a slabosti celého tela nie je na prechladnutí snáď nič horšie ako večne upchatý nos. Ako z toho von?

1. Pitný režim je nevyhnutný

Piť, piť a piť. Dostatočný prísun tekutín pomôže k tomu, aby sa z tela vyplavovali všetky toxíny a choroboplodné zárodky. Navyše, teplý čaj s citrónom vyhubí v tele všetky mikróby. Pomôžte si termoskou, ktorá udrží čaj v dostatočnej teplote. Bylinkovými čajmi nič nepokazíte. Čerstvý zázvor zaliaty vriacou vodou je doslova životabudič.

2. Hlavu na vankúš

Ak ste si dopriali pár dní voľna a chcete chorobu poctivo vyležať, určite pomáha mať hlavu na vyvýšenom mieste. Sliznica je tak viac uvoľnená a dýcha sa lepšie. Aby potom netrpela krčná chrbtica, z času na čas sa postavte a precvičte si ju krúživými pohybmi.

3. Inhalujte

Naše mamy a staré mamy kedysi nedali dopustiť na inhalovanie nad hrncom plným horúceho harmančeka. Veru áno, vtedy bola inhalácia utrpením. Dnes je to iné, v obchodoch s elektronikou nájdete viacero typov inhalátorov. Vincentka, eukalyptus a esencie s morskou soľou dokážu upchatý nos zázračne uvoľniť.

4. Morská voda

Majte vždy po ruke nosové kvapky a spreje. Dokážu uvoľniť dýchacie cesty už za pár sekúnd a poskytnú želanú úľavu. Kvapky na báze morskej soli sú šetrné a účinné. Izotonické roztoky majú rovnakú koncentráciu soli ako bunky ľudského tela, čistia nosné dutiny, odstraňujú nadbytočné množstvo hlienu, miernia príznaky ochorenia horných dýchacích ciest.

5. „Zodratý“ nos

Tomu sa počas choroby nevyhnete. Našťastie sú drsné látkové vreckovky na ústupe. V obchode si vyberte tie najjemnejšie. Po každom fúkaní si na nos naneste hrubú vrstvu harmančekovej alebo nechtíkovej masti.

6. Vitamíny pomáhajú

Či už to skúšate s liekmi alebo bez, nezabúdajte na vitamíny. Céčko je nevyhnutnosťou. Využite to z lekárne alebo siahnite po čerstvej citrónovej šťave či kyslej kapuste. Pomôžu aj jablká a pomaranče.

Keď trápi upchatý nos, vyskúšajte:

  • Physiomer izotonický, čistí nosové cesty a pomáha voľne dýchať pri nádche a upchatom nose, 135 ml kúpite za 9,05 eur
  • Mar plus, nosový sprej, na zvlhčenie a očistenie nosovej sliznice – ako sprievodné opatrenie pri nádche, 20 ml kúpize za 4,20 eur
  • STÉRIMAR, roztok morskej vody v spreji, obsahuje morskú vodu, ktorá je čistená a upravená na fyziologickú koncentráciu, 50 ml kúpite za 9 eur
  • Physiomer hypertonický, 100 % neriedená morská voda v hypertonickej koncentrácii bez konzervačných látok, 135 ml kúpite za 7,36 eur
  • Harmančeková masť tradičná, Dr. Müller, 50 ml kúpite za 6 eur
  • Nechtíková masť, Dr. Popov, Pomáha ukľudniť suchú, popraskanú a podráždenú pokožku, 50 g kúpite za 4,80 eur
  • JOYCARE, Inhalačná sauna, kúpite za 22 eur
  • Papierové vreckovky s harmančekom, Zewa Deluxe Camomile, 10 ks kúpite za 1,39 eur
  • Eukalyptový olej, Bodhi, svieža a chladivá vôňa, antiseptické a protizápalové účinky nachádzajú uplatnenie pri bronchitíde, nádche, chrípke, nachladnutí, 10 ml kúpite za 4,90 eur
Physiomer hypertonický
STÉRIMAR
+5Physiomer hypertonic

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nádcha #nos #dýchanie #inhalácia #sprej

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...