HPV - Hrozne Prefíkaný Vírus. Informácie o 'ženskej rakovine'

V angličtine je to "human papiloma virus", aj preto tá skratka. Niektoré vírusy z tejto skupiny predstavujú vysoké riziko vzniku rakoviny na častiach tela, kde sa nachádza určitý druh buniek. Sú to najmä sliznice na pohlavných orgánoch, u žien najmä na krčku maternice. Počas svojho života sa nakazí viac ako 80 % žien, pričom najviac infikovaných je vo veku 25 rokov. Lenže to ešte neznamená chorobu...

16.11.2014 14:00
žena, telo, brucho, postava, nohavičky Foto:
Ilustračné foto.
debata

Nákaza HPV je prechodným stavom, pretože takmer 90 % infikovaných žien sa jej zbaví bez toho, aby u nich vírus spôsobil akékoľvek chorobné zmeny. Aj preto je vyšetrovanie prítomnosti HPV podľa primára kliniky gynekologickej onkológie MUDr. Ladislava Masáka, CSc., z OÚSA v Bratislave úplne zbytočné. Ide len o míňanie peňazí a stresovanie pacientok, infekcia najčastejšie do jedného roka zmizne. Navyše HPV sa nedá liečiť. Nejestvuje však ani spôsob, ako zistiť, či sa telo dokáže samo vyrovnať s týmto vírusom.

Existuje malá skupina žien, ktorých imunitný systém nie je taký výkonný, aby sa HPV zbavil. Alebo bola infekcia vírusom veľmi masívna. HPV pretrváva na krčku maternice a v pošve a ak ide o druh s vysokým rizikom vzniku rakoviny, môže začať spôsobovať zmeny na bunkách. Tie sú odhaliteľné cytologickým vyšetrením (sterom buniek z krčka maternice, ktoré sa natrú na špeciálne sklíčko). Ak však žena na takéto vyšetrenia nechodí, v horizonte 10 a viacerých rokov môže vírus HPV spôsobiť rakovinu. Len približne 25 % slovenských žien však absolvuje pravidelné preventívne gynekologické prehliadky. V USA je to až 85 %. Podľa prieskumu GfK na vzorke tisíc žien, až 60 % opýtaných uviedlo, že ak nemajú gynekologické ťažkosti, nepociťujú potrebu ísť na gynekologickú prehliadku. Skúsenosti s pozitívnym nálezom na krčku maternice má podľa tohto prieskumu 12 % žien.

Sexuálne prenosné ochorenie

„HPV uniká imunitnému systému, a tak umožňuje infekcii pretrvávať,“ tvrdí prof. MUDr. Miroslav Borovský, PhD., hlavný odborník MZ SR pre odbor gynekológia a pôrodníctvo. „Ak aj žena HPV prekoná a vylieči sa, hladiny protilátok po tejto prirodzenej infekcii sú nízke, dokonca polovica žien, ktoré aj boli infikované, ich má nezistiteľné. Nechránia tak spoľahlivo pred ďalšou HPV infekciou.“ Inými slovami, HPV sa možno bez problémov nakaziť opakovane.

HPV je sexuálne prenosné ochorenie. Človek sa ľudským papilomavírusom nakazí kožným kontaktom s infikovanou osobou. Stačí kontakt v oblasti pohlavných orgánov v podobe milostných hier, nemusí dôjsť k dokonanému pohlavnému styku. Odborníci tvrdia dokonca aj to, že proti HPV ani kondóm neznamená absolútnu ochranu, hoci riziko prenosu určite zníži. S množstvom sexuálnych partnerov či partneriek stúpa aj riziko infikovania sa a ak to organizmus z dôvodu nejakej imunitnej nedostatočnosti nezvládne, riziko rakoviny hrozí najmä žene. V tomto dámy ťahajú za kratší koniec. Hoci pravda je aj to, že HPV je zodpovedný, resp. sa dokázateľne vyskytuje pri 99,7 % rakoviny krčka maternice, ale aj pri 40 % rakoviny žaluďa penisu. Tzv. genitálne bradavice, ktoré spôsobuje HPV s nízkym rizikom vzniku rakoviny, môžu mať muži aj ženy, urológovia ich nachádzajú dokonca aj u tínedžerov.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
muž, žena, láska, sex, spánok, posteľ, láska, vzťah, intimita Ilustračné foto.

Rakovina štyridsiatničiek

Najvyšší výskyt rakovinotvorného HPV je vo vekovej kategórii 25–29 rokov. Je to logické, v tomto veku nezadaní ľudia najčastejšie striedajú partnerov. Vrchol výskytu rakoviny krčka maternice je predovšetkým vo vekovej kategórii 35–39 rokov, pretože to je obdobie, keď sa od nákazy HPV rozvinie rakovina. Toto onkologické ochorenie teda postihuje ženy o 15–20 rokov skôr v porovnaní s ostatnými zhubnými nádorovými ochoreniami. Ročne je to 630 ochorení a 240 úmrtí. Tak hovoria posledné dostupné údaje na Slovensku. A ide o mladé ženy, ktoré majú v tomto období odkladaného materstva často ešte veľmi malé deti.

Na Slovensku je už od roku 2006 k dispozícii očkovanie proti HPV. Ide o dva druhy vakcín od dvoch rôznych výrobcov. Odporúča sa však očkovať najmä dievčatá, ktoré ešte nežijú pohlavným životom a aj toto očkovanie má, samozrejme, svojich odporcov. Niektorí imunológovia uvádzajú, že pri potlačení HPV 16 a 18 (spôsobujú 70 % prípadov rakoviny krčka maternice) sa iné kmene HPV môžu stať agresívnejšími. Iní sa domnievajú, že očkovanie má význam len v krajinách, kde nie je zavedené rutinné cytologické vyšetrovanie (tzv. PAP skríning) a malo by sa viac hovoriť o jeho nežiaducich účinkoch. Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc., píše v knihe Doba jedová o „názornom a smutnom prípade z Floridy, ktorý bol v tlači uvedený už v roku 2010“. Rodičia dali zaočkovať vakcínou proti rakovine krčka maternice svoju 15-ročnú dcéru Danielu a jej brata 17-ročného Chada, zdravých študentov strednej školy. Obidve deti po očkovaní dostali epileptické záchvaty, pričom Daniela sa ako-tak vyliečila, ale z jej brata ostala troska.

Pravda je taká, že už 24 štátov EÚ sa rozhodlo pre hradenie HPV vakcinácie z verejných zdrojov, v susednom Česku je očkovanie proti HPV hradené už od roku 2012. U nás očkovanie využíva menej ako jedno percento 12-ročných dievčat, dôvodom je ešte stále vysoký doplatok pacienta za vakcíny. Slovenskí gynekológovia považujú práve očkovanie za primárnu prevenciu proti tomuto druhu rakoviny, ale zdôrazňujú, že pravidelné cytologické vyšetrenia sú ako sekundárna prevencia rovnako dôležité. „Pri včasnom zachytení zmien na krčku maternice je možné rozvoju ochorenia zabrániť malým chirurgickým zákrokom. Vyšetrenie ani následný zákrok nemajú žiadne vedľajšie účinky,“ píše známa odporkyňa očkovania prof. Strunecká.

Áno či nie očkovaniu

To však tiež nie je celkom pravda. Ak odhliadneme od možnosti falošných výsledkov PAP testu, či už falošne negatívnych, alebo falošne pozitívnych, malý operačný zákrok, pri ktorom sa odstráni časť krčka maternice s predrakovinovým stavom, tzv. konizácia, je rizikový pre ženy, ktoré sa ešte chystajú otehotnieť. Konizácia v prípade budúcich rodičiek výrazne zvyšuje riziko predčasného pôrodu, čiže narodenie nezrelého dieťaťa. Skrátený kŕčok maternice neplní dostatočne svoju funkciu a často neudrží tehotenstvo až do konca. Zatiaľ čo v roku 2007 sa na Slovensku urobilo 403 konizácií, v roku 2012 bol ich počet iba v nemocniciach Bratislavského kraja takmer dvojnásobný.

„Napriek zlepšeniam v skríningu sa výskyt a úmrtnosť na rakovinu krčka maternice na Slovensku neznížila v porovnaní so situáciou pred 20 rokmi,“ tvrdí prof. Borovský. To by svedčilo v prospech vakcinácie, ktorej úhrada z verejného zdravotného poistenia by tieto nelichotivé štatistiky mohla vylepšiť. Pravda je aj to, že mladí sa prestali báť pohlavných chorôb, striedajú partnerov, veľa sa cestuje, zmenili sa sexuálne praktiky. Aj to hovorí v prospech očkovania dnešných tínedžerov. V každom prípade by si každý zodpovedný (a vzhľadom na cenu vakcíny na Slovensku solventný) rodič mal preštudovať všetky ZA aj PROTI.

„Je to infekčná choroba. Prevencia je jednoduchá: žena musí mať sexuálny styk iba so svojím vlastným mužom a ten muž iba so svojou vlastnou ženou. Prirodzene, nepripúšťa sa ani žiaden predmanželský sex s inými ženami či mužmi,“ zhodnotila situáciu v tejto oblasti čitateľka Brita na webe Pravdy. Lenže to sa dá len veľmi ťažko dosiahnuť, však?

Informácie o „ženskej rakovine“

Rakovina krčka maternice
Ktorá je v riziku? Každá žena, ktorá žije pohlavným životom. Riziko vzniku rakoviny je niekoľkokrát vyššie u žien, ktoré majú veľa sexuálnych partnerov. Muži, ktorí majú mnoho sexuálnych partneriek, sú taktiež rizikovým faktorom pre každú ženu. Riziko dokázateľne zvyšuje aj fajčenie.
Najlepšia ochrana: Dodržiavanie systému preventívnych gynekologických prehliadok. Každá žena nad 23 rokov by mala raz ročne minimálne dva roky po sebe v rámci gynekologického vyšetrenia absolvovať cytologické vyšetrenie. Ak je cytológia negatívna, nasledujúce cytologické vyšetrenia by sa mali konať v trojročných intervaloch. PAP test dokáže zachytiť a diagnostikovať tzv. predrakovinové sta­vy.

Rakovina tela maternice
Ktorá je v riziku? Tzv. endometriálny karcinóm sa vyskytuje najčastejšie vo veku nad 50 rokov. Riziko je mierne vyššie u žien, ktoré začali veľmi skoro menštruovať s neskorým nástupom menopauzy, u žien s trvalou sterilitou a po dlhodobom podávaní estrogénov. Určitými rizikovými faktormi sú aj obezita a cukrovka.
Najlepšia ochrana: Každé mimoriadne krvácanie alebo krvavý výtok, predovšetkým po prechode, je alarmujúci príznak. V takomto prípade je bezpodmienečne nutné vyhľadať gynekológa. Ten na základe vyšetrení rozhodne, či ide o hormonálnu poruchu, zápalový proces alebo podozrenie na rakovinu. V tomto ohľade sú dôležité preventívne ultrasonografické vyšetrenia v gynekologickej ambulancii.

Rakovina vaječníkov
Ktorá je v riziku? Riziko vo všeobecnosti stúpa s pribúdajúcimi rokmi. Určitú rizikovú skupinu tvoria ženy, ktoré nemali deti, alebo ženy, ktoré mali prvý pôrod po 30. roku života, a tie, ktoré sa dostali do prechodu až po 50. roku života. Rizikovými faktormi je aj rodinný výskyt rakoviny vaječníkov, prsníka, tela maternice a hrubého čreva.
Najlepšia ochrana: Každý rok gynekologické vyšetrenie. Včasné formy rakoviny vaječníkov obyčajne nevyvolávajú žiadne alarmujúce príznaky. Nejestvuje všeobecný laboratórny test, ktorý by zistil prítomnosť rakovinového nádoru. Preventívne gynekologické vyšetrenie raz do roka je preto najlepšou ochranou, najmä ak ženský lekár ultrazvukom skontroluje maternicu a vaječníky.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
prsník, rakovina, prsia Ilustračné foto.

Rakovina prsníka
Ktorá je v riziku? Väčšina žien s rakovinou prsníka nemá túto diagnózu v rodine. Zvýšené riziko majú logicky tie, ktorých matka alebo sestra mali rakovinu prsníka. Určité riziko je aj u žien, ktoré nemali deti a prvé dieťa mali po 30. roku života. Ochorenie nemá jednoznačnú vekovú hranicu, ale výskyt stúpa s vekom.
Najlepšia ochrana: Ženy vo vekovej kategórii 20–39 rokov by si raz za mesiac mali robiť samovyšetrovanie prsníkov a raz za dva roky majú nárok na ultrasonografické vyšetrenie prsníkov. Tie vo vekovej kategórii po štyridsiatke by okrem mesačného samovyšetrovania mali absolvovať mamografiu raz za dva roky. V rámci každoročnej gynekologickej prevencie by však žene mal prsníky skontrolovať aj odborný lekár.

(Zdroj: Liga proti rakovine, doplnené a upravené, bs)

Hradenie očkovania proti rakovine krčka maternice

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
vyšetrenie, očkovanie, injekcia, vírus, protilátka Ilustračné foto.

Všetky zdravotné poisťovne čiastočne hradia očkovanie v zmysle podmienok uvedených v Zozname kategorizovaných liekov. To znamená, že sa zo zdravotného poistenia hradí 7–10 % z ceny každej dávky vakcíny (dohromady ide o dve alebo tri dávky, pričom rozhodnúť sa možno medzi dvoma druhmi vakcín Cervarix a Silgard), ale len u dievčat v 13. roku života, to znamená po dosiahnutí 12. narodenín (plus celý ďalší rok). Jednotlivé zdravotné poisťovne ešte poskytujú nadštandard:

Všeobecná zdravotná poisťovňa: Hradí cytologické vyšetrenie krčka maternice pri každej preventívnej prehliadke u gynekológa.

Union: Nad rámec úhrady podľa kategorizácie hradí dievčatám vo veku 13–15 rokov polovicu ceny každej dávky vakcíny bez ohľadu na dĺžku poistného vzťahu poistenky. Od januára tohto roka poskytujú tento príspevok aj chlapcom vo veku 13–15 rokov na vakcínu Silgard bez ohľadu na dĺžku poistného vzťahu poistenca.

Dôvera: Nadštandardná úhrada závisí od dĺžky poistenia v tejto poisťovni, pričom nárok majú poistenky odo dňa dovŕšenia 11. roku do dňa dovŕšenia 12. roku života.

Silgard – očkovacia schéma pozostáva z 3 dávok očkovacej látky
dievča poistené v Dôvere nepretržite 0 až 4 roky dostane príspevok 30 % z ceny troch dávok vakcíny (maximálne 102,28 €)
pri nepretržitom poistení od 5 do 10 rokov prispeje na 50 % z ceny troch dávok vakcíny (maximálne 170,46 €)
dievčatám poisteným u nás dlhšie ako 10 rokov uhradí 70 % z ceny troch dávok vakcíny (maximálne 238,64 €)

Cervarix – od 1.3.2014 očkovacia schéma pozostáva z 2 dávok očkovacej látky
dievča poistené v Dôvere nepretržite 0 až 4 roky dostane príspevok 30 % z ceny dvoch dávok vakcíny (maximálne 40,88 €)
pri nepretržitom poistení od 5 do 10 rokov prispejeme na 50 % z ceny dvoch dávok vakcíny (maximálne 68,13 €)
dievčatám poisteným u nás dlhšie ako 10 rokov uhradíme 70 % z ceny dvoch dávok vakcíny (maximálne 95,38 €)

(Zdroj: informácie od tlačových hovorcov jednotlivých poisťovní)

Aktuálne ceny vakcín

Cervarix 67,72 €/dávka, potrebné sú dve dávky
Silgard 106,51 €/dávka, potrebné sú tri dávky

(Zdroj: www.edusan.sk)

Cytológia a „presnejšia“ cytológia

Klasická: Pri preventívnej prehliadke gynekológ pomocou špeciálnej kefky odoberie z krčka maternice ster buniek. Bunky zachytené na kefke nanesie na sklíčko a vzniknutý náter odošle do laboratória, v ktorom ho preskúmajú pod mikroskopom. Cytológ hľadá v preparáte abnormálne zmenené bunky. Včasný záchyt raných štádií onkologického ochorenia dáva takmer 100 % šancu na úspešnú liečbu. Pri „klasickej“ cytológii sa na sklíčko podarí preniesť spravidla len asi 20 % odobratých buniek. Zvyšok skončí v koši spolu s použitou odberovou kefkou. Kvalita ručne vytvoreného cytologického steru môže byť tiež ovplyvnená prítomnosťou hlienu či krvi vo vzorke. Cytologické hodnotenie vzorky je v takomto prípade sťažené.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
prístroj, cytológia, vyšetrenie, diagnostika Ilustračné foto.

„Liquid-Based“ cytológia (LBC): Minimalizuje nedokonalosti „klasickej“ cytológie. Zatiaľ čo odber prebieha úplne rovnako, pri LBC neputujú moje bunky z odberovej kefky na sklíčko hneď, ale dôkladne sa vymyjú do špeciálnej fľaštičky s roztokom (roztok = liquid) podobne, ako sa vymýva štetec v pohári s vodou. Do laboratória tak môže byť doručených až 80 % odobratých buniek, bezpečne zakonzervovaných v roztoku navyše bez nečistôt, prímesí krvi alebo hlienu. V laboratóriu vytvára cytologický náter špeciálny prístroj, nie človek. Bunky sú na laboratórnom sklíčku čisté, pekne rozprestreté v jednej vrstve, a aj najmenšia zákerná zmena je pre cytológa dobre rozpoznateľná. Vyšetrenie LBC pomocou počítačom riadeného automatického mikroskopu je špičkou v diagnostike zákerného ochorenia. Od septembra 2014 je táto technológia dostupná aj v SR.

Zoznam ambulancií využívajúcich LBC a viac informácií na www.cytologia.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #rakovina krčka maternice #HPV

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...