Prejedať sa zdravšie? Ak sa budete hýbať, telu spravíte službu

Striedmosť v súvislosti s jedlom je jedna z najčastejšie ospevovaných vlastností.

12.11.2014 13:00
Prejedanie sa nie je zdravé. Ale ak sa... Foto:
Prejedanie sa nie je zdravé. Ale ak sa pravidelne hýbete, telu ubližuje výrazne menej.
debata

Prejedanie sa môže telu spôsobiť niekoľko negatív. Spomalenie metabolizmu, zápcha, zvýšenie krvného tlaku, problémy s trávením. Ale štúdia, ktorá sa konala ešte minulý rok vo Veľkej Británii, poukazuje na to, že aj prejedať sa možno „zdravšie“. Ako?

Kľúčom k tomu je pravidelný pohyb. Na prieskume sa zúčastnilo 26 zdravých mladých mužov, ktorí boli požiadaní, aby sa niekoľko dní pravidelne prejedali. Svoju kalorickú konzumáciu zvýšili denne až o 50 percent. Zároveň polovica účastníkov bola požiadaná, aby denne venovala 45 minút behu na bežiacom páse. Aby neboli zvýhodnení, lekársky tím im pridal ešte navyše jedlo s objemom kalórií, ktoré spálili počas behu. Druhá polovica zostala bez aktivity.

Aj napriek tomu sa však už po týždni ukázalo, že skupina, ktorá do svojho denného režimu zapájala pohyb, zostala bez zdravotných zmien. Neaktívni jednotlivci už po týždni prehnanej konzumácie jedla zaznamenali negatívne zmeny v metabolizme či schopnosti regulácie cukru v krvi. Aj z toho podľa odborníkov vyplýva, že občasné prejedanie sa by sme si mohli dovoliť – musíme ho však vyvážiť pravidelnou fyzickou aktivitou. Mali by sme to mať na zreteli najmä v období, ktoré sa blíži míľovými krokmi – v období vianočných koláčikov, hojného a plného stola a návštev, kde vás neustále niekto niečím ponúka…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #pohyb #jedlo #prejedanie sa

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...