Smoothies – chutná cesta k zdraviu aj štíhlostí

Na jeseň ideálna metóda, ako pripraviť pre svoje telo ten najlepší koktail zdravia ešte pred zimou.

08.11.2014 11:00
smoothies,zeleninový, ovocný nápoj Foto:
Smoothies rozseká zeleninu na krém a viac menej bez odpadu.
debata

Smoothies nie je len módny hit, či trend celebrít. Ide o možnosť pripraviť si zdravé dobroty a zúročiť silu jesennej zeleniny a ovocia.

Cennejší ako odšťavovanie

Odšťavovače frčali pred pár rokmi. Určite je lepšie vypiť pohár odšťavenej zeleniny ako si dať pivo. Lenže pri odšťavovaní vzniká doslova výživný odpad. Šupky a dužina pre telo majú skutočnú hodnotu, nie sú len obalom. Preto je smoothies hodnotnejšou alternatívou k odšťavovaniu. Malé rýchle nože dokážu z potravín spraviť lahodné drene a nápoje.

Z lekárskeho prostredia

Smoothies nevznikli ako marketingová akcia predajcov mixérov a špeciálnych zariadení na výrobu zdravých nápojov. Za zrodom mixovanej stravy stojí lekárka Ann Wigmore, ktorú preslávila energetická polievka z rozmixovaných výhonkov avokáda a jablka. Nadviazala na ňu propagátorka zdravej výživy Victoria Boutenko a dala mixéru v kuchyni úplne iný rozmer. Cieľom je narušiť bunkovú stenu listovej zeleniny. Pod ňou sa skrývajú tie najcennejšie látky. Vytiahnuť ich dokáže aj naše trávenie, ale často za cenu nadúvania, či pocitu naplneného žalúdka. V tomto sa dokonale hodia zuby rýchleho mixéru. Naruší všetko čo sa dá, no živiny pre vás ostanú. V jednom pohári chutného smoothies sa môže skrývať toľko zeleniny, ktorej konzumácia v surovom stave by bola pre žalúdok poriadnou nádielkou. Dole hrdlom však stečie ako nič a práve tu sú výhody aj zázračné účinky tejto metódy.

Zrelá zelenina, plus kokteil živín

Smoothies rozseká zeleninu na krém a viac menej bez odpadu. Zvyknú sa riediť mliekom, jogurtom, vodou, alebo ovocnou šťavou. Vďaka tomu pohár smoothies nakopne viac ako iba tanier zeleniny, či ovocia. Dobrotu si môžete vychutnávať ráno, na obed aj večer, dokonca sú celé diétne systémy založené len na konzumovaní smoothies. Výhodou je, že vám nič nechýba, akurát prijímate tekutú stravu. V pohári vyčaríte elixír na to, čo potrebujete. Môžete regulovať chudnutie, detoxikáciu, vyrovnávanie vrások, alebo sa naladiť na zdravý životný štýl. S jesenným ovocím je smoothies vynikajúcou voľbou a prirodzenou prevenciou pred ochoreniami.

Zdravšie ako ktorýkoľvek džús

O tých z obchodu nemusíme ani hovoriť. Pasterizácia a úprava likvidujú vitamíny aj výživne hodnotné látky. Vďaka prítomnej dužine získate viac vlákniny, antioxidantov a minerálov ako z klasického odšťavovača a v nádobke na smoothies koniec – koncov nemusíte získať iba koncentrát, ale mnoho chutných a zdravých receptov. Stačí skúsiť. V boji proti jesennej chrípke veľmi dobre zaberá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #smoothies #odšťavovanie #zeleninový #ovocný nápoj

+ Na alkohol dnes zabudnite, zvoľte si dnes inú cestu.
Osviežte si myseľ a opakujte si čo už viete a k tomu sa...

+ Nezabúdajte na preventívne prehliadky aj keď sa cítite dobre.
Staré dlhy sa vyriešia, cítite finančnú úľavu....