Pomoc, moje dieťa má zasa vši!

Šesť užitočných rád ako sa vší zbaviť.

04.11.2014 07:00
dieťa, vlasy, vši, kúpeľ Foto:
Opäť musíte bojovať s parazitmi vo vlasoch?
debata

Takmer každý rodič sa minimálne raz za život stretne s nepríjemnosťou akou sú vši. Nemusíte mať výčitky. Nie je to o nedostatočnej starostlivosti. Stačí jeden chybný článok v kolektíve a už sa vši šíria geometrickým radom. Intímnu zónu deti totiž nedodržiavajú.

Začalo sa sychravé obdobie a deti už nosia čiapky. „Jedného dňa som si všimla, že moja dcéra Elenka sa akosi príliš škriabe vo vlasoch. Najprv som tomu neprikladala veľkú váhu. No na druhý deň ráno, keď som ju chystala do školy, som pri jej česaní vlasov dostala šok. Vši! Premkla ma zlosť aj hanba zároveň, hoci viem, že som ako matka nič nezanedbala,“ hovorí Eva (38).

V detskom kolektíve je prenos vší veľmi rýchly. V minulosti panovali fámy, že všiam sa darí v špinavom prostredí. Nie je to však pravda. Vši môžu napadnúť každého bez rozdielu, ani dobré hygienické návyky nepomôžu.

6 užitočných rád ako sa vší zbaviť

  • Začnite s protiopatreniami!

Začnite ihneď používať vhodné a osvedčené prípravky proti všiam. V predaji je viacero účinných prostriedkov proti všiam. Spreje, šampóny či senzitívne mlieka.

  • Varujte ostatných

Akonáhle u svojho dieťaťa vši objavíte, okamžite informujte všetky miesta, kde sa dieťa bežne pohybuje. Nemá zmysel to tajiť. Inak sa problém vráti.

  • Na čas sa izolujte

Niekoľkodenná izolácia dieťaťa zabráni šíreniu medzi ďalšie deti.

  • Zahlaďte stopy

Po aplikácii odvšivovacieho prípravku odstráňte všetky mŕtve vši i hnidy. Použite špeciálny odvšivovací hrebeň a zostávajúce vajíčka, ktoré hrebeň nezachytil, odstráňte ručne. Počas prvých dní by si vlasy mala umývať preventívne celá rodina pravidelne – minimálne každý druhý deň.

  • Teplo ako nepriateľ

Vši neznášajú vysoké teplo. Preto všetko oblečenie a posteľnú bielizeň, s ktorou bolo dieťa s pedikulózou v kontakte, vyperte minimálne na šesťdesiat stupňov a vyžehlite.

  • Hlavne kľud!

Buďte trpezliví. Umývajte, vyčesávajte, hľadajte. Len tak sa vší zbavíte nadobro. Ale najmä zostaňte v pohode. Vši v rodine neznamenajú, že ste zlá matka a že ste niečo zanedbali.

Vyskúšajte:

Paranit sprej proti všiam a hnidám: neobsahuje chemické insekticídy, ale patentovanú prírodnú receptúru. Má dvojaký účinok, vši a hnidy najskôr udusí a potom dehydruje, vhodný od 2 rokov, 100 ml kúpite za 10,49 eur

Hedrin sprej na vši: namiesto použitia chemických toxických prostriedkov (biocídov) na ničenie vší účinkuje tak, že ich obalí a „zadusí“, vhodný od 6 mesiacov, 100 ml kúpite za 10 eur

Pedicul Hermal na odstránenie vší a hníd: účinná látka dimetikon blokuje respiračné vzdušnice (dýchacie otvory) vší a hníd, po 10 minútach od použitia sa vši dusia a ďalšie dospievanie hníd je liečbou efektívne potlačené, 100 ml kúpite za 8,70 eur

VšiVen balzam na vlasy v spreji: Obsahuje účinné prírodné esenciálne oleje a ovocné extrakty, ktoré pôsobia proti výskytu vší vo vlasoch, 100 ml kúpite za 6 eur

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #škola #vši #škôlka

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...