Viac mlieka pred rednutím kostí nechráni. U žien dokonca zvýšilo riziko

Pitie väčšieho množstva mlieka dospelých zrejme nechráni pred zlomeninami kostí. Vyplýva to z rozsiahlej švédskej štúdie uverejnenej v odbornom časopise British Medical Journal.

02.11.2014 13:47
mlieko Foto:
Popíjanie mlieka nechráni telo pred rednutím kostí.
debata (1)

Švédi sledovali stravu a zdravotný stav viac ako 100 000 osôb. Konštatovali, že ženy, ktoré pili viac než tri poháre mlieka denne, paradoxne trpeli zlomeninami viac než tie, ktoré toľko mlieka nekonzumovali.

Bolo by vraj chybné vyvodiť z toho, že pitie mlieka vedie k zlomeninám, ale rozhodne to nepotvrdzuje presvedčenie niektorých ľudí, že ich mlieko pred rednutím kostí chráni. V prípade zlomenín sa navyše musia brať do úvahy aj iné faktory, napríklad konzumácia alkoholu alebo telesná váha.

Účastníci štúdie vypĺňali po dobu jedného roka dotazníky na tému, ako často konzumovali bežné potraviny ako mlieko, jogurty alebo syry. Potom sa niekoľko rokov sledoval ich zdravotný stav vrátane zlomenín alebo úmrtnosti. Medzi ženami trpeli zlomeninami viac tie, ktoré denne pili vyše 680 mililitrov mlieka. V skupine „pijanov“ tohto nápoja bola tiež dvakrát vyššia úmrtnosť. U mužov bol trend podobný, aj keď nie tak markantný.

Presne opačný vplyv potom má podľa štúdie konzumácia fermentovaných mliečnych výrobkov, napríklad jogurtov. Nebezpečenstvo fraktúr sa znižovalo s vyššou konzumáciou týchto potravín. Profesor z univerzity v Uppsale Karl Michaelsson sa domnieva, že výsledky môžu súvisieť s obsahom cukru v mlieku. Iné štúdie na zvieratách preukázali vplyv tohto cukru na urýchlenie prejavov starnutia.

Profesorke Sue Lanhamovej-Newovej zo Surreyskej univerzity v štúdii chýba zahrnutia vplyvu fyzickej aktivity a ďalších aspektov životného štýlu, ktoré ovplyvňujú kvalitu kostí. Stále vraj platí, že v Británii je mlieko a výrobky z neho zdrojom až 60 percent vápnika.

„Vieme, že nedostatok vápnika je rizikovým faktorom pre osteoporózu. Stále je potrebné ľudí viesť k tomu, aby jedli základné potraviny v náležitom pomere, a mlieko je jednou z nich,“ povedala.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kosti #mlieko #rednutie #ochrana kostí

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...