Ale tak, ako existujú jedlá, ktoré nám pomáhajú, sú aj tie, ktoré nášmu zdraviu robia medvediu službu – obzvlášť v období, keď čelíme chrípke či nádche. Čoho sa teda lepšie vyvarovať?
Cukor
Telo potrebuje na fungovanie sacharidy, ale posilňovať ho cukrom a sladkosťami nepomáha línii a ani imunite. Na spracovanie týchto cukrov musí totiž telo využívať viac energie, vlastné zásoby živín a v konečnom dôsledku tak cukry telo oslabujú. V období chrípok je lepšie obmedziť príjem sladkostí. Alebo ich nahradiť zdravšími alternatívami – napríklad med.
Alkohol
Ak máte teplotu, popíjať alkohol (nech už aj horúci) nepomôže. Skôr naopak, pretože alkohol telo dehydruje a sťažuje boj s horúčkou. Navyše rozširuje cievy, čiže problémy s nádchou alebo horúčkou budete po jeho konzumácii vnímať ešte intenzívnejšie.
Mlieko a syry
Mliečne výrobky nie sú v čase choroby najvhodnejšie, pretože majú schopnosť telo zahlieňovať. Pokiaľ bojuje s infekciou, je oslabené a konzumáciou týchto potravín zaťažíte dýchací systém a zvýšite zahlienenie organizmu. Upchatý nos alebo zahlienené hrdlo sú ideálnym prostredím na ďalšie rozmnožovanie baktérií.
Fast-food
Ak sa o vás pokúša choroba, alebo sa cítite unavene a pobolievanie kĺbov signalizuje príchod chrípky, vyhnite sa fast-foodovým pokrmom. Neprospievajú nášmu telo vo všeobecnosti, no počas obdobia choroby sú ešte problematickejšie. Telo totiž zaťažia, ich trávenie je pre náš metabolizmus náročné a v konečnom dôsledku telo oslabujú. V prípade chrípky radšej voľte ľahší a zdravší jedálniček, v ktorom bude veľký podiel tvoriť ovocie a zelenina.