10 pozitívnych účinkov obyčajnej prechádzky

Choďte sa prejsť! Vyčistíte si hlavu, ochránite srdce, znížite stres...

29.10.2014 09:00
prechádzka Foto:
Mínus prechádzky neexistuje.
debata

Prechádzka totiž:

1. Znižuje stres
Keď vám už z pracovného stresu ide prasknúť hlavu, pomôže vám krátka prechádzka! Rýchle „kolečko“ cez obednú prestávku pozitívne vplýva na náš stres. Upokojí nás a umožní dostať prácu pod kontrolu.

2. Chráni srdce
Nedávna štúdia z kalifornského Lawrence Berkeley National Laboratory ukázala, že prechádzka znižuje riziko srdcových ochorení, znižuje krvný tlak a výrazne aj hladinu cholesterolu – dokonca účinnejšie ako beh.

3. Sme sústredenejší
Či už v práci alebo doma: Náš mozog je neustále bombardovaný informáciami rôzneho druhu. Prechádzka pomáha vyčistiť hlavu. Zelené plochy pôsobia upokojujúco – je dokázané, že náš mozog si od záplavy informácií oddýchne.

4. Podporuje tvorivosť
Prechádzka dáva nášmu mozgu možnosť spamätať sa. Omladzuje myseľ a vytvára priestor pre kreativitu.

5. Zaháňa depresívne myšlienky
Že prechádzka zmierňuje príznaky depresie, je už dobre známy fakt. Ešte pozitívnejšie to bude v prípade, že sa na prechádzku vyberiete s dobrou priateľkou či priateľom.

6. Posilňuje telo
Pravidelná chôdza miernym tempom nielen zlepšuje náladu, ale aj posilňuje svaly a pomáha pri chudnutí.

7. Zlepšuje vzťahy
Vzhľadom na to, že technológia už ovládla náš každodenný život, osobné vzťahy sú častokrát na vedľajšej koľaji. Páry, ktoré si z času na čas vyjdú spolu na prechádzku tomu majú šancu uniknúť a môžu sa sústrediť na konverzáciu. Platí to tiež pre rodičov a priateľov, nielen partnerov.

8. Je dobrá na peknú pokožku
Svižná chôdza prináša aj farbu do tváre. Očisťuje pleť od toxínov, dodáva jej kyslík a prekrvuje ju. Pohyb navyše stimuluje produkciu endogénnych tukov, ktoré robia pokožku hebkú a vláčnu.

9. Skvalitňuje spánok
Často sa v noci prevaľujete z jednej strany na druhú a počítate ovečky? Namiesto toho, aby ste si vzali tabletku, vyberte sa skoro ráno na prechádzku. Prirodzené svetlo stimuluje náš mozog natoľko, že sa večer vypne dobrovoľne.

10. Zvyšuje chuť na sex
Pozitívne účinky pravidelnej prechádzky ako kreativita, koncentrácia a redukcia poskytnú automaticky viac radosti v posteli.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #koncentrácia #prechádzka #stres #srdce #krvný tlak #tvorivosť

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...