Jeseň je obdobím, keď si na našom tele začnú vo veľkom „pochutnávať“ rozličné baktérie a vírusy. Ak nie a chceli by ste sa tomu vyhnúť (konieckoncov, kto by nechcel), mali by ste podporiť telesnú imunitu.
Okrem doplnkov výživy, ktoré je dobré užívať pravidelne pred príchodom kritických období na jar a na jeseň, sú to aj potraviny, ktoré dokážu zázraky. Aké?
1. Zázvor
Pôsobí antibakteriálne a pomáha likvidovať v tele vírusy. Je skvelý pri znižovaní teploty. Jeho prirodzene korenistá chuť sa tiež uplatní pri rozličných odvaroch, uvoľňuje dýchacie cesty a uľahčuje vykašliavanie.
2. Škorica
Pridávaním škorice do jedla telu zabezpečujete prísun antioxidantov, železa, vápnika či vláknina. Podstata škorice však spočíva v tom, že pôsobí antibakteriálne a protizápalovo. Pomáha aj pri teplotách či svalových a reumatických bolestiach.
3. Kyslá kapusta
Vďaka kvasnému procesu obsahuje probiotiká, ktorá pomáhajú tráveniu a zároveň zbavujú telo toxínov. Je tiež nabitá vitamínom C. Zavárané kvasené druhy zeleniny vo všeobecnosti pomáhajú pri chorobách – môžete to skúsiť napríklad aj s čalamádou či
4. Cesnak
Obsahuje vitamín C aj vitamín B6, v tele pôsobí protizápalovo a antibakteriálne. Je prínosný aj pri znižovaný cholesterolu. Niektorí jednotlivci ho však ťažšie trávia, preto je dobré namiesto surových strúčikov radšej pridávať do jedla sušený drvený cesnak.
5. Kokosový olej
Najzdravší olej, ktorý môžete používať v kuchyni, ale aj v starostlivosti o pokožku, je zároveň skvelým pomocníkom proti chorobám. Obsahuje totiž nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sa v tele transformujú na látku bojujúcu s vírusmi a posilňujúcu imunitu.