Kyslá kapusta je zdravý zázrak: Pre toto by ste ju mali jesť!

Sezóna kvasenej kyslej kapusty sa začala. Tento pokrm patrí na Slovensku medzi obľúbené už stáročia, nezaškodí si však pripomenúť, že to nie je len "delikatesa".

09.10.2014 07:00
kyslá kapusta Foto:
Kyslú kapustu chvália aj lekári vďaka bohatému obsahu vitamínu C, ktorý pomáha nielen našej imunite, ale aj pokožke.
debata (4)

Kyslá kapusta, ktorú najčastejšie Slováci konzumujú v kyslej kapustovej polievke, prípadne s údeným mäsom, alebo v slaných koláčoch, je totiž aj zdrojom vitamínov množstva vitamínov a prospieva nášmu telu na viacerých úrovniach.

1. Nabitá vitamínmi

Kyslú kapustu chvália aj lekári vďaka bohatému obsahu vitamínu C, ktorý pomáha nielen našej imunite, ale aj pokožke. V kyslej kapuste sa však nachádza aj vitamín B či E, nechýbajú látky ako horčík alebo železo či draslík, ktoré sa podieľajú na rôznych procesoch – napríklad na posilnené funkcie mozgu a nervovej sústavy či ochrane svalov.

2. Probiotikum

Obsahuje takzvané laktobacily, ktoré sa podieľajú na tvorbe chuti v procese kvasenia, zároveň sú však prirodzeným probiotikom, ktoré v tele pôsobí priaznivo na tráviaci trakt. Aj vďaka nim kyslá kapusta čistí steny žalúdka a obnovuje mikroflóru. Pomáha v prevencii proti žalúdočným vredom či chorobám žalúdka a hrubého čreva.

3. Bojovník s rakovinou

Viacero odborných prieskumov v minulosti preukázalo, že kyslá kapusta pôsobí v prevencii proti rakovinovým ochoreniam. Štúdie preukázali, že počas fermentácie (kvasenia) vznikajú v kyslej kapuste látky, ktoré v tele pôsobia ako blokátor rastu rakovinových buniek. V tele tiež aktivuje prirodzené obranné schopnosti. V boji s rakovinou je kapusta účinnejšia práve v kvasenom stave.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #rakovina #trávenie #benefity #kyslá kapusta #mikroflóra

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...