A nielen to – látky obsiahnuté v jablku sú rôznorodé a veľmi cenné, ich denný prísun zabezpečuje ľudskému telu takmer všetky dôležité živiny prospešné zdraviu.
Jablko a srdce
Už dve jablká alebo dva poháre jablčného muštu denne znižujú hladinu cholesterolu, a tým aj riziko vzniku srdcového infarktu. Vitamíny A, C, E, polyfenoly a sekundárne látky chránia ľudské srdce a tepny.
Jablko a prechladnutie
Ako veľký dodávateľ vitamínu C sa jablká výborne uplatnia ako prevencia proti nachladnutiu, pretože vitamín C posilňuje imunitu. Ľudia, ktorí často konzumujú jablká, trpia menej často infekciami horných dýchacích ciest.
Jablko a spánok
Častou príčinou príliš skorého prebudenia je pokles hladiny krvného cukru. Vďaka ovocnému cukru v jablku zostáva jeho obsah v krvi dlhší čas konštantný. Jablko má aj upokojujúci účinok na nervy a pomáha pri zaspávaní.
Jablko a trávenie
Pri črevných ťažkostiach majú jablká regulujúci účinok na organizmus. Obsahujú pektín a vlákninu, ktorá povzbudzuje črevnú peristaltiku. Určitú pomoc pri trávení predstavujú tiež niektoré kyseliny obsiahnuté v jablku.
Jablko a chudnutie
Kto chce schudnúť, nájde v jablkách spoľahlivú oporu. Majú málo kalórií, pritom zásobujú ľudský organizmus dostatočným množstvom okamžite využiteľnej energie. Tým sa vyhneme vyčerpaniu, ktoré často sprevádza odtučňovanie.
Jablko a fajčenie
Ovocné kyseliny v jablku aktivujú a vylučujú nikotín, takže fajčiar potom vníma nikotín ako niečo nevhodné. Konzumácia jabĺk a muštu tak vyvoláva u fajčiara nepríjemné pocity. Tento účinok možno využiť pri odvykaní.