Zdravie skryté v jablku

Azda žiadne iné ovocie nehrá takú významnú rolu v našej tradícii ako práve jablko: je symbolom lásky, plodnosti a krásy, pokušenia a hriechu.

04.10.2014 14:00
jablká, ovocie, zdravie, výživa Foto:
Jablká majú málo kalórií, pritom zásobujú telo dostatočným množstvom energie.
debata (10)

A nielen to – látky obsiahnuté v jablku sú rôznorodé a veľmi cenné, ich denný prísun zabezpečuje ľudskému telu takmer všetky dôležité živiny prospešné zdraviu.

Jablko a srdce

Už dve jablká alebo dva poháre jablčného muštu denne znižujú hladinu cholesterolu, a tým aj riziko vzniku srdcového infarktu. Vitamíny A, C, E, polyfenoly a sekundárne látky chránia ľudské srdce a tepny.

Jablko a prechladnutie

Ako veľký dodávateľ vitamínu C sa jablká výborne uplatnia ako prevencia proti nachladnutiu, pretože vitamín C posilňuje imunitu. Ľudia, ktorí často konzumujú jablká, trpia menej často infekciami horných dýchacích ciest.

Jablko a spánok

Častou príčinou príliš skorého prebudenia je pokles hladiny krvného cukru. Vďaka ovocnému cukru v jablku zostáva jeho obsah v krvi dlhší čas konštantný. Jablko má aj upokojujúci účinok na nervy a pomáha pri zaspávaní.

Jablko a trávenie

Pri črevných ťažkostiach majú jablká regulujúci účinok na organizmus. Obsahujú pektín a vlákninu, ktorá povzbudzuje črevnú peristaltiku. Určitú pomoc pri trávení predstavujú tiež niektoré kyseliny obsiahnuté v jablku.

Jablko a chudnutie

Kto chce schudnúť, nájde v jablkách spoľahlivú oporu. Majú málo kalórií, pritom zásobujú ľudský organizmus dostatočným množstvom okamžite využiteľnej energie. Tým sa vyhneme vyčerpaniu, ktoré často sprevádza odtučňovanie.

Jablko a fajčenie

Ovocné kyseliny v jablku aktivujú a vylučujú nikotín, takže fajčiar potom vníma nikotín ako niečo nevhodné. Konzumácia jabĺk a muštu tak vyvoláva u fajčiara nepríjemné pocity. Tento účinok možno využiť pri odvykaní.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #zdravá výživa #ovocie #jablko

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...