Večerné zaspávanie už nemusí byť trápením

Ľahnete si do postele, no spánok neprichádza? Vyskúšajte tieto tipy:

23.09.2014 17:00
spánok, spiace dievča Foto:
Telo potrebuje kvalitný spánok.
debata

Aby si telo zvyklo na istý režim, nie je dobré, ak počas pracovných dní vstávate o pol siedmej a víkendy si doprajete teplú posteľ do desiatej. Ranný budíček a večerný odchod do postele by ste si mali pevne stanoviť a tieto pravidlá porušiť maximálne o tridsať minút.

Ani časté leňošenie v posteli dobrému zaspávaniu neprospieva. Choďte si ľahnúť, keď pociťujete únavu. Len tak ležať v posteli a čakať na spánok vás skôr rozladí, než pripraví na pokojnú noc. To isté platí aj ráno. Keď zazvoní budík, maximálne si doprajte päť minút navyše a rýchlo z postele. Časté vylihovanie v posteli bez spánku môže vaše zaspávanie zhoršiť.

Pohárik vína či piva pred odchodom do postele môže človeka uvoľniť. Ale pri druhom kole to už neplatí, telo musí bojovať s alkoholom, odbúrať ho z krvi a preto prichádzajú problémy so zaspávaním.

Musíte sa hýbať. Ak patríte k menej aktívnym ľuďom a po príchode z práce sa už ani nepohnete z pohovky, je celkom prirodzené, že zaspávať sa vám bude ťažko. Iste, telo potrebuje aj relaxovať, ale to môžete aj aktívne. Prejdite sa po šiestej hodine po parku alebo zájdite pešo aspoň na malý nákup. Akýkoľvek pohyb je lepší než driemanie pred televízorom.

Keď sa ráno prebudíte a naraňajkujete, zamierte von. Aj denné svetlo pomáha dostať zaspávanie pod kontrolu, pre organizmus je to niečo úplne iné ako 100-wattová žiarovka. Pohyb na čerstvom vzduchu vás počas dňa nabije energiou, vhodným pohybom sa príjemne vyčerpáte. So zaspávaním tak budete mať oveľa menšie problémy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #problémy #spánok #trápenie #Rytmus #organizmus

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...