Ryby, ktoré sú v rozpore so zdravou výživou!

Obsahujú omega-3 mastné kyseliny, bielkoviny, vápnik, fosfor, sú ako misionári zdravej výživy na našich tanieroch.

13.09.2014 17:42
žraločí filet, varenie, výživa Foto:
Žralok požiera aj kontaminované ryby, jeho mäso môže obsahovať vysoké množstvo ortuti.
debata (29)

Lenže pozor, platí to o rybách plávajúcich v panenských horských bystrinách. So zhoršujúcim sa stavom vôd na našej planéte sa ryby aklimatizovali a mnoho z nich už dnes na tanier rozhodne nepatrí. Jedine v prípade, že by ste chceli byť malým laboratóriom na chemické experimenty.

Ryby už nie sú to, čo bývali

Niektoré vodné živočíchy zmenu podmienok nerozdýchali, ako napríklad raky v našich riekach. Niektoré ryby sa presťahovali do čistejších oblastí, ale sú tu aj ryby, čo sa prispôsobili a ich telá sú ako špongia jedov. Mira Ilic z Klívlendskej kliniky radí, akým rybám sa vyhnúť v prípade, že vám na zdraví záleží. Najväčšou hrozbou je ortuť a čoraz viac aj antikoncepcia rozpustená vo vodách.

Žralok

Je to najväčší morský predátor a preto požiera ryby napadnuté, kontaminované aj infikované. Je preto veľmi častým nositeľom ortuti vo vysokej koncentrácii. Žraloka je bezpečnejšie obdivovať. Aj to iba v akváriu. Vie byť zdá sa nebezpečný aj po smrti.

Mečúň

Žije v Atlantiku a najlepšie chutí grilovaný, alebo pečený. Je to športovec a vie vážiť aj neuveriteľných päťsto kíl. Lenže pozor, stejky z neho sú často nasiaknuté polychlorovanými bifenylmi a ťažkými kovmi, napríklad kadmiom. Pre tehotné ženy určite nie príliš vhodné menu. Vo vyšších dávkach môže spôsobiť aj otravu jedlom.

Tuniak

Pozor na šalát s tuniakom, stejky z tuniaka a tuniaka na večeru či už chladeného, alebo z konzervy. Mäso z tuniaka môže dosahovať až strednú úroveň obsahu ortuti. Tento stav zatiaľ nie je nebezpečný, ale zo zdravotného hľadiska nie je vhodné konzumovať ho častejšie ako raz za týždeň. Alternatívou sú sardinky. Sú doslova pokladom morí s minimálnymi hladinami nebezpečných látok zato s výbornou chuťou, prospešnými látkami aj vitamínom D.

Bonus: Pangasius

Kolovali o ňom chýry. O jeho chove v najšpinavších vodách Ázie a živote v bahne, ktoré je nebezpečnejšie ako odpadový kanál z Fukušimy. Pravda je taká, že ryba je ako všetky ostatné priemyselne produkované ryby chovaná v nádržiach s čistou vodou a prikrmovaná. Neloví sa po jednom, ale na jej produkciu sú založené chovné stanice. Žiadne informácie o toxickom mäse neboli potvrdené. Boli nevhodným internetovým žartom z tejto sumcovitej ryby.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Ryby #zdravá výživa #stravovanie

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...