Problémy so spánkom? Tieto tipy zaberajú

Nastavte si vlastné hodiny, telo si na ne zvykne.

10.09.2014 17:00
spánok - posteľ - matrac - dobré spanie Foto:
Počas noci by mal prísť zaslúžený oddych.
debata

Dbajte na váš rytmus

Ak je to možné, zaspávajte a vstávajte vždy v rovnakom čase. Načasujete si vlastné vnútorné hodiny podľa toho, ako to vám vyhovuje. Samozrejme, zohľadnite aj pracovné či rodinné povinnosti. Po čase začne takéto hodiny váš organizmus akceptovať.

Hlavné jedlá si naplánujte

Hlavné jedlo by ste si mali dopriať aspoň štyri hodiny pred spánkom. Trávenie totiž nepriaznivo vplýva na zaspávanie. Ak si tesne pred spaním doprajete navyše aj pár pohárikov alkoholu, vaše telo ho musí odbúrať. A spánok opäť prichádza ťažšie.

Dajte sa do psychickej pohody

Stanovte si hodinu, po ktorej sa už nevenujete práci. Ani riešeniu všakovakých problémov. Skôr si doprajte kľudový režim, počúvajte hudbu alebo sa začítajte pred spaním do dobrej knihy. Psychika by mala postupne „vypnúť“, aby ste mohli zaspávať s čistou hlavou.

Vyvetrajte izbu

V spálni by malo byť o čosi chladnejšie než v ostatných miestnostiach. 18 stupňov Celzia je optimálna teplota, pri ktorej sa dobre zaspáva. Nezaspávajte v prievane, ten spôsobí zbytočné napätie a spánok príde pomalšie.

Šport pred spaním radšej nie

Dve hodiny pred spánkom by ste už nemali športovať. Ale počas dňa je pre dobrý spánok šport skvelým pomocníkom. Telo naučíte postupne prejsť z aktívneho do kľudového režimu, organizmus je po športe príjemne vyčerpaný a psychika takisto uvoľnená.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #režim #spánok #hodiny #kľud

+ Zamyslite sa nad momentálnou situáciou a správajte sa podľa nej.
Uzavretie významného obchodu zlepší vašu...

+ Výzvy vás posunú ďalej, čeľte im s odvahou.
Ak chcete niečo dosiahnuť, stačí len ísť podľa plánu....