Nepodceňujte cviklu. Pomáha srdcu, chráni telo a detoxikuje

V záhradách je práve sezóna cvikly. Zrelé plody, ktoré sa nachádzajú v zemi, vykopávame a najčastejšie zavárame. Cvikla je však aj zeleninou, ktorá si nájde miesto v dennom jedálničku.

09.09.2014 15:00
shutterstock cvikla Foto:
Cviklová sezóna velí jedálničku. A pomáha zdraviu.
debata

Mnoho z nás ani netuší, že už v starovekom Ríme bola táto zelenina mimoriadne populárna. Nielen ako potravina, ale aj ako produkt s mnohými zdravotnými benefitmi. Používala sa napríklad pri liečbe zápchy, znižovala horúčku, alebo riešila kožné problémy.

Cvikla síce obsahuje najviac cukru spomedzi všetkých druhov zeleniny, odborníci však hovoria, že to nie je prekážkou na konzumáciu aj niekoľkokrát týždenne. Potravina s typickou chuťou totiž prospieva nášmu zdraviu na niekoľkých úrovniach.

1. Znižuje krvný tlak

Vedecké výskumy dokázali, že už po pár dňoch popíjania cviklovej šťavy sa upraví hodnota vysokého krvného tlaku a zníži sa.

2. Dodáva fyzickú energiu

Cvikla sa osvedčila aj ako potravina pre športovcov. Jej energia je v tele dobre využiteľná v prípade pravidelného tréningu, pričom obsahuje draslík a dôležité minerály, ktoré pomáhajú svalom a zároveň dodávajú telu energiu.

3. Pôsobí protizápalovo

Cvikla obsahuje unikatné látky, ktoré chránia bunky a pôsobia protizápalovo. Chránia tiež vnútorné orgány a fungujú ako prevencia proti rakovinovým ochoreniam. Vďaka vitamínu C posilňuje imunitu.

4. Pomáha tráveniu

Obsahom vlákniny patrí medzi zeleniny, ktoré skvelo pomáhajú tráveniu.

5. Detoxikuje

Látky obsiahnuté v cvikle pomáhajú nášmu tráviacemu systému vylučovať z tela toxíny a prečisťujú ho.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #imunita #trávenie #vitamíny #benefity #srdce #cvikla

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...