Mnoho z nás ani netuší, že už v starovekom Ríme bola táto zelenina mimoriadne populárna. Nielen ako potravina, ale aj ako produkt s mnohými zdravotnými benefitmi. Používala sa napríklad pri liečbe zápchy, znižovala horúčku, alebo riešila kožné problémy.
Cvikla síce obsahuje najviac cukru spomedzi všetkých druhov zeleniny, odborníci však hovoria, že to nie je prekážkou na konzumáciu aj niekoľkokrát týždenne. Potravina s typickou chuťou totiž prospieva nášmu zdraviu na niekoľkých úrovniach.
1. Znižuje krvný tlak
Vedecké výskumy dokázali, že už po pár dňoch popíjania cviklovej šťavy sa upraví hodnota vysokého krvného tlaku a zníži sa.
2. Dodáva fyzickú energiu
Cvikla sa osvedčila aj ako potravina pre športovcov. Jej energia je v tele dobre využiteľná v prípade pravidelného tréningu, pričom obsahuje draslík a dôležité minerály, ktoré pomáhajú svalom a zároveň dodávajú telu energiu.
3. Pôsobí protizápalovo
Cvikla obsahuje unikatné látky, ktoré chránia bunky a pôsobia protizápalovo. Chránia tiež vnútorné orgány a fungujú ako prevencia proti rakovinovým ochoreniam. Vďaka vitamínu C posilňuje imunitu.
4. Pomáha tráveniu
Obsahom vlákniny patrí medzi zeleniny, ktoré skvelo pomáhajú tráveniu.
5. Detoxikuje
Látky obsiahnuté v cvikle pomáhajú nášmu tráviacemu systému vylučovať z tela toxíny a prečisťujú ho.