Slivky sú pritom nielen chutnou pochúťkou, ale tiež veľmi zdravým ovocím, ktorého benefity by sme rozhodne nemali podceňovať. Ak ste doposiaľ nevedeli, prečo zaradiť do svojho jedálnička práve slivky, ponúkame vám nasledujúcich päť dôvodov.
1. Prospievajú tráveniu
Črevá sa tešia zo sliviek – toto ovocie totiž nepomáha tráveniu. Má vysoký obsah vlákniny a tak sa podieľa na pravidelnom vyprázdňovaní, bojuje proti zápche a zvyšuje priechodnosť čriev. Poteší tiež, že majú nízky obsah kalórií.
2. Ochránia vaše srdce
Vďaka obsahu draslíka sa podieľajú na znižovaní krvného tlaku a redukujú riziko infarktu. Majú tiež nízky obsah cukru a tak prospievajú v boji proti vzniku cukrovky.
3. Potešia kosti
Vďaka vitamínu D a vápniku, ktorý sa v slivkách nachádza, sú dôležitým pomocníkom v ochrane kostí – ich pevnosti a hustoty.
4. Bojujú s rakovinou
Obsah antioxidantov známych ako antokyaníny v slivkách z nich robí skvelého pomocníka v boji s voľnými radikálmi a podľa viacerých štúdií prispieva k prevencii proti vzniku rakoviny.
5. Pomáhajú mozgu
Už spomenuté antokyaníny, ale tiež kvercetín sa podieľajú na ochrane nervových buniek a chránia činnosť mozgu. Vedecké štúdie preukázali, že pravidelná konzumácia sliviek spomaľuje rozvoj diagnostikovanej Alzheimerovej choroby.