Slivková sezóna velí jedálničku: Päť dôvodov, prečo jesť túto dobrotu!

Na pultoch obchodov nájdete chutné ovocie už dlhší čas, ale chutné a zrelé plody sliviek sa v týchto dňoch nájdu aj v mnohých slovenských záhradách.

26.08.2014 07:00
Slivka Foto:
Slivka je zdrojom mnohých vitamínov a tiež vlákniny.
debata (1)

Slivky sú pritom nielen chutnou pochúťkou, ale tiež veľmi zdravým ovocím, ktorého benefity by sme rozhodne nemali podceňovať. Ak ste doposiaľ nevedeli, prečo zaradiť do svojho jedálnička práve slivky, ponúkame vám nasledujúcich päť dôvodov.

1. Prospievajú tráveniu

Črevá sa tešia zo sliviek – toto ovocie totiž nepomáha tráveniu. Má vysoký obsah vlákniny a tak sa podieľa na pravidelnom vyprázdňovaní, bojuje proti zápche a zvyšuje priechodnosť čriev. Poteší tiež, že majú nízky obsah kalórií.

2. Ochránia vaše srdce

Vďaka obsahu draslíka sa podieľajú na znižovaní krvného tlaku a redukujú riziko infarktu. Majú tiež nízky obsah cukru a tak prospievajú v boji proti vzniku cukrovky.

3. Potešia kosti

Vďaka vitamínu D a vápniku, ktorý sa v slivkách nachádza, sú dôležitým pomocníkom v ochrane kostí – ich pevnosti a hustoty.

4. Bojujú s rakovinou

Obsah antioxidantov známych ako antokyaníny v slivkách z nich robí skvelého pomocníka v boji s voľnými radikálmi a podľa viacerých štúdií prispieva k prevencii proti vzniku rakoviny.

5. Pomáhajú mozgu

Už spomenuté antokyaníny, ale tiež kvercetín sa podieľajú na ochrane nervových buniek a chránia činnosť mozgu. Vedecké štúdie preukázali, že pravidelná konzumácia sliviek spomaľuje rozvoj diagnostikovanej Alzheimerovej choroby.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #rakovina #slivka #benefity #kosti #srdce #vitamín

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...