Káva: Komplexný balíček zdravia, nielen životabudič

Vychutnať si dobrú kávu nám pridá hneď pár rokov života. Instantný relax v šálke, chvíle pohody a jemné povzbudenie.

21.08.2014 15:00
káva, pochutina, antioxidant Foto:
Čistá káva zrýchli metabolizmus a tak pomáha pri chudnutí.
debata

Štyri až šesť šálok kávy je pre telo ako napiť sa zo živej studne. Neveríte? Pritom káva krásne chutí, vonia, nepriberá sa z nej a dovolí nazrieť prakticky do celého sveta.

Ako je to s tým tlakom?

Medzi najväčšie mýty spojené s pitím kávy patril zlý vplyv na srdce. Kofeín v káve síce môže zvýšiť tlak, ale rozhodne nie viac, ako keď vás rozčúlia televízne noviny. Káva sa však spájala s cigaretkou a tá už ako vieme, zabíja. Káva v tom bola nevinne a dostala „spolupáchateľstvo“. Dnešní kávoví labužníci však cigarety rázne odmietajú a z kávy profitujú. Odporúčaných šesť šálok však nepresahujte, všetkého veľa škodí a takéto dávky kofeínu už môžu zaťažiť srdce aj narušiť spánkový rytmus.

Nejde o kofeín

Kto pije kávu kvôli kofeínu, je považovaný tak trochu za barbara. Akoby sme víno pili kvôli alkoholu. Káva síce povzbudzuje, ale doslova uzdravuje a omladzuje. Môže za to vysoký obsah polyfenolov – silných antioxidantov, ktoré hubia voľné radikály, čo robia pokožku aj vnútorné orgány staršími.

Pri chudnutí

Bez cukru a smotany. V prípade, že stavíte na kvalitné, čerstvo pražené plantážne a odrodové kávy, naučíte sa rozpoznávať chute a nebude potrebné horkú tekutinu hasiť smotanou a cukrom. Čistá káva zrýchli metabolizmus a tak pomáha pri chudnutí.

Pravidelná dávka multivitamínov

V kávovej šálke nájdete riboflavín, vitamín B5, mangán, draslík, magnézium či niacín. Ušetríte za multivitamín a ešte si aj pochutíte. Preto sa káva považuje za plodinu veľmi vhodnú v prevencii rakoviny, vďaka atioxidačným účinkom ochraňuje pečeň. Preukázateľne zabraňuje vzniku Alzheimerovej choroby. Aj pri káve si teda môžeme zaželať: „Na zdravie!“

Vyberte si tú správnu

Už od nepamäti sa vedú spory medzi klasickou zrnkovou a instantnou kávou. Údajne neprichádza o pozitívne vlastnosti ani káva instantná, ale… Neviete odkiaľ pochádza. Prichádzate o unikátnu arómu. Možnosť zomlieť si čerstvé zrná a tak dosiahnuť maximálny účinok vôní a silíc. Nevidíte kvalitu zŕn a pochopiteľne neopojíte sa lahodnou chuťou tej ktorej krajiny. Ochutnávať a degustovať kávu je ako otvoriť si značkové víno. Napijete sa aj stolového, ale odtiene chutí, vône šíravy sveta, to nájdete úplne v inom nápoji. A tak je to aj s kávou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kofeín #káva #pochutina #antioxidanty

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...