Neviete odolať čokoláde či sa vrháte na syr? Možno vám chýba toto...

Náhla potreba konkrétneho jedla sa najčastejšie spája s obdobím gravidity. Nie sú to však len tehotné ženy, ktoré podobný pocit poznajú.

13.08.2014 07:00
Neodolateľná chuť na čokoládu môže znamenať... Foto:
Neodolateľná chuť na čokoládu môže znamenať nedostatok horčíka.
debata

Podobné signály ste možno už zažili aj vy. A podľa britského Daily Mailu by sme ich mali vnímať pozorne. Často totiž môže ísť o signál nášho tela k tomu, že mu chýba konkrétna živina, vitamín či látka.

Ak napríklad dostávate pravidelne neodolateľnú chuť na:

Čokoládu

– môže to znamenať, že vám chýba horčík – dôležitý prvok pre zdravú pokožku a vlasy. Vedci preukázali, že hladina horčíka v ženskom tele klesá v druhej polovici menštruačného cyklu, vtedy pravdepodobne aj stúpa chuť na čokoládu. Horčík však môžete do tela dostať aj pomocou orieškov, tekvicových semien, hnedej ryže či zelenej zelenine ako špenát, brokolica či šalát. Ak čokoládu, tak voľte horkú a s vysokým obsahom kakaa.

Cukríky

– dôvodom môže byť nedostatok chrómu. Chrúmať cukríky však určite nie je najzdravšia alternatíva, namiesto nej radšej skúste hovädzie mäso, pečeň, obličky, kuracie mäso, brokolicu či špargľu a tiež vajíčka.

Mäso

– neodolateľná chuť na mäso môže značiť, že telu chýba železo, ale tiež zinok, ktoré sa podieľajú na ochran imunity a sú tiež prospešné pre zdravé nechty, vlasy či pokožku. Ideálny zdroj je práve červené mäso – nemali by ste ho však konzumovať nárazovo vo veľkých množstvách, ale skôr pravidelne a primerane. Dobrým zdrojom železa a zinku sú tiež tekvicové semiečka, šošovica, špenát, pridať môžete aj vitamínové doplnky.

Syr

– nenasýtne sa zahryznúť do plátku syra môže okrem chute pre delikátne pokrmy znamenať aj nedostatok kalcia. Vápnik je veľmi dôležitý pre svaly a kosti, zuby a nervy. Okrem syra, ktorý je často veľmi tučný a teda nie práve najzdravší, ho získavajte pravidelne z mliečnych výrobkov, sardiniek, brokolice ši mandlí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jedlo #vitamín C #nedostatok príležitostí #vitamín D #chuť

+ Ostaňte dnes doma a oddýchnite si, potrebujete to.
Využívajte svoje odborne znalosti a osviežte si ich....

+ Odložte všetky monitory a nechajte dnes svoje oči do sýtosti oddýchnuť.
Príležitosť na zlepšenie finančnej...