Toto ste o kukurici možno ani netušili: Je to zdravá bomba!

Už ste ju toto leto ochutnali? Kukurica. Jedna z najobľúbenejších pochúťok prázdnin. Uspokojí nielen jazýček, ale aj vaše telo. Viete, aké prináša benefity?

08.08.2014 11:00
kukurica - šalát s kukuricou Foto: ,
Sezóna kukurice je v plnom prúde. Nebojte sa zaradiť ju do jedálnička.
debata (2)

Hoci často sa objavujú tvrdenia, že kukurica nemá žiadne významnejšie pozitívne vlastnosti pre ľudské telo, opak je pravdou. Viacero štúdií v minulosti preukázalo, že táto pochúťka, ktorú najčastejšie pripravujeme varenú, prípadne grilovanú, obsahuje dôležité látky a minerály.

Medzi najvzácnejšie prvky v kukurici patria fytochemikálie (predovšetkým luteín a zeaxanthín), ktoré podporujú ochranu imunitného systému, aktivujú ochranné enzýmy tela či pôsobia proti vzniku rakovinových ochorení. Konzumácia kukurice prospieva v prevencii proti viacerým chronickým ochoreniam.

Vďaka obsahu minerálov a vitamínov (predovšetkým tých zo skupiny B – tiamínu a niacínu) pôsobí kukurica pozitívne na nervový systém a kognitívne funkcie. Vitamín E prítomné v kukuričných zrnách prospieva pokožke a podporuje zdravý rast. Vitamín A a betakarotén sú tiež veľmi prospešné pre pokožku a zrak.

Kukurica tiež obsahuje dôležité prvky ako horčík, železo, fosfor či zinok alebo selén. Spoločne sa podieľajú na zdravom telesnom vývoji, správnom fungovaní obličiek či zdravých kostiach. V neposlednom rade netreba zabúdať na vysoký obsah vlákniny, ktorý sa v kukurici ukrýva. Tá napomáha k lepšiemu tráveniu a prečisťuje.

Samozrejme, v súvislosti s kukuricou sa často spomína jej „privysoká“ kalorická hodnota. Faktom však je, že ide o výživnú potravinu, ktorá je pre telo prospešná, ak ju konzumujeme s mierou.

V čom kukurica pomáha:

  • znižuje riziko rakoviny hrubého čreva
  • redukuje hladinu zlého cholesterolu v krvi
  • posilňuje kvalitu a hustotu kostí
  • znižuje riziko hemoroidovň
  • posilňuje imunitný systém
  • znižuje riziko viacerých chorôb kardiovaskulárneho systému
  • pomáha v prevencii proti chudokrvnosti
  • reguluje cukrovku a srdcovú hypertenziu

Vyskúšajte:

Z kukurice si môžete pripraviť jednoduchý, ale chutný šalát. Uvarte niekoľko kukuríc a následne, keď vychladnú, oddeľte zrná do misky. Môžete to pokojne spraviť rukou a trochu ich potlačiť. Zmiešajte kukuricu so šalátom, červenou cibuľou, paradajkami. Ochuťte soľou, olivovým olejom a šťavou z limety.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pochúťka #minerály #kukurica #vlastnosti

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...