5 vecí, ktoré vylepšia váš spánok. Aj v lete!

Problémy so spánkom má stále viac ľudí. Vo svete plnom stresu, nervozity a vedomého odopierania si spánku sa nie je čo čudovať, že skôr či neskôr nás problémy dobehnú.

07.08.2014 17:00
spánok, relax, oddych Foto:
Stačí malé vylepšenie spálne a budete snívať ako v bavlnke.
debata

Poruchy spánku sa neraz prejavia hlavne v lete, keď teplota stúpa a spánok nie a nie prísť do vyhriatej spálne. Vime, čo robiť!

Nepracujte po ôsmej

Ani náhodou, ani keby horelo, ani keby mala vypuknúť vojna. Po ôsmej hodine je potrebné zabudnúť na všetky starosti aj problémy. Ideálne je vypnúť mobilný telefón a vyhnúť sa tak nielen otravnému zvoneniu, ale aj žiareniu. Za dve hodiny mozog dokáže zabudnúť na stres a príjemne sa presunúť do spánkového režimu. Pracovná aktivita naruší uvoľnenie a potom môžete ďalšie dve hodiny počítať ovečky.

Milujte sa, ale necvičte

Mnoho žien aj mužov si myslí, že najlepší spôsob ako zaspať je uťahať sa na smrť. Nie je to celkom ideálne. Pretože priamo po cvičení telo pracuje doslova na plný výkon. Tvoria sa hormóny šťastia, aj opiáty, no rozpoloženie vám nedovolí zaspať. Únava sa po cvičení dostavuje až o niekoľko hodín. Milovanie je však výnimka. Táto aktivita nás síce príjemne nabudí, ale zároveň dokonale uvoľní. Preto neváhajte milovať sa a zaspať si v náručí.

Čítajte knihu

Je dokázané, že sledovanie televízie nás rozruší a spánok ukradne. Naopak čítanie knihy vie efektívne zvýšiť možnosť, že zaspíte. Čítať si hodinu pred spaním znamená ponoriť sa do príbehu a z neho rovno do snov. Nemyslíme čítanie odbornej literatúry, ale ľahkej beletrie. Niektoré knihy sú lepšie ako diazepam. Časť milovníkov kníh presedlala aj na audioknihy, ktoré majú dokonca efekt rozprávok rozprávaných v detstve. Dobrý príbeh na zaspávanie nie je nikdy zlý.

Znížte teplotu v miestnosti

Ideálne je vetrať ráno, v noci a cez deň zatiahnuť žalúzie. Tak udržíte priestor spálne príjemne vychladený aj bez klimatizácie. Ideálna teplota na spánok je 20 stupňov, vtedy sa dosahuje nielen rýchle zaspávanie, ale aj vysoká kvalita spánku.

Odstráňte rušivé elementy

Nepotrebujete v spálni rádio, žiadne tikajúce hodiny, dokonca ani budík s veľkými číslicami. Práve neustále hypnotizovanie hodiniek ešte viac posúva hranicu vášho zaspávania. Ideálne sa spí v chladnej, temnej a tichej miestnosti. Niekedy naozaj stačí malé vylepšenie spálne a budete snívať ako v bavlnke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #spánok #relax #práca verzus oddych

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...