Melón pomôže svalom či srdcu! Máme aj recept na energickú bombu

Melónová sezóna je v plnom prúde. Nie je to však len lahodná chuť, čo na melóne láka. Táto ťažká dyňa plná červenej sladkej dužiny obsahuje množstvo vitamínov a telu prospieva viacerými spôsobmi.

23.07.2014 17:00
Zázračný melón - zníži cholesterol, ochráni srdce! Foto:
Melón aj šťava z neho prospievajú zdraviu.
debata

Melón je bohatý na obsah vitamínu C a vitamínu A. Iba v jednom odkrojenom pláte melóna nájdete zhruba 20 percent odporúčanej dennej dávky „céčka“. Chutné „ovocie-zelenina“ obsahuje tiež draslík a vzhľadom na svoje zloženie, tvorí ho predovšetkým voda, je veľmi prospešný aj tráveniu a obličkám.

V melóne sa nachádza aj množstvo lykopénu (šálka melónovej dužiny v porovnaní s jednou paradajkou, ktorá je známa ako zdroj lykopénu, obsahuje 1,5 krát viac tohto cenného antioxidantu). Lykopén chráni telo pred voľnými radikálmi, podieľa sa na bunkovej obnove a povzbudzuje imunitu.

Vedecké štúdie tiež preukázali, že melónová šťava je prospešná pre športovcov, ktorí sa venujú náročnej fyzickej záťaži. Popíjanie tejto šťavy tesne pred tréningom a po ňom preukázalo zníženie svalových bolestí.

Melón ako letná potravina sa môže používať nielen na priamu konzumáciu, ale aj prípravu chutných nápojov. Jeden recept, takzvanú energickú bombu, vám ponúkame aj my.

Melónovo-uhorková bomba

  • 5 dcl melónovej šťavy
  • 1,5 dcl uhorkovej šťavy
  • šťavu z dvoch limiet
  • jedna čajová lyžička cukru (hnedý)
  • cca 20 mätových lístkov, prípadne šťava vytlačená z mätových lístkov

Postup:
Veľmi jednoduchý. Zmiešajte jednotlivé ingrediencie spolu a nechajte chvíľu postáť. Podávajte s ľadom, prípadne nechajte vychladiť v chladničke a následne servírujte. Ak podobný nápoj chcete ponúknuť aj návšteve, zdvoj-, prípadne strojnásobte dávky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #recept #vitamíny #melón #lykopén

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...