Pri vode sa nielen opaľujte, telo žiada vodu aj vnútri

Veľa lekárov povie, že okrem nevhodného opaľovania ľudia v lete robia chyby, aj pokiaľ ide o pitný režim.

18.07.2014 15:00
nápoj, pitný režim, stará žena, staroba Foto:
Telu si žiada vodu, v lete ešte viac než počas zvyšku roka.
debata

Buď zabúdajú piť, alebo pijú, čo nemajú. Nie všetko, čo tečie, sa totiž automaticky hodí aj do vášho pitného režimu. Najmä v lete je pritom kľúčové nastaviť príjem tekutín tak, aby ste svojmu telu pomohli horúčavy zvládať čo najlepšie.

Čo piť a čo nie?

Káva, čierny čaj, džúsy, sladké nápoje ako koly a ľadové čaje, ale aj ochutené minerálky, silno mineralizované a sýtené vody obsahujú veľa látok, ktorých sa telo musí zbaviť. „Sladené nápoje v lete dehydrujú, pretože obsahujú nadbytok cukru, ktorý ani organizmus zdravého človeka nestačí spracovávať. Časť z neho potom uniká do moču a strháva so sebou aj vodu,“ hovorí MUDr. Eva Beňová a dodáva, že rovnaký princíp platí aj pri farbivách, konzervantoch či umelých príchutiach: „Telu takto dodávame chemikálie, ktoré musia byť detoxikované a vylúčené – za pomoci vody. Efekt dopĺňania tekutín si tak sami znižujeme.“

Ako jediná podľa lekárov telu najefektívnejšie dodá potrebné tekutiny čistá pramenitá voda bez bubliniek a s nižším obsahom rozpustených minerálnych látok, ideálne do 500 mg/l. „Stávkou na istotu sú v tomto smere pramenité dojčenské vody, ktoré musia spĺňať aj prísne kvalitatívne kritériá,“ radí MUDr. Beňová.

Odolajte ľadovému pokušeniu

Denne vaše telo vylúči minimálne 2–2,5 litra vody, ktorú je potrebné nahradiť. Letné horúčavy nás pritom často zvádzajú siahnuť po ľadovo vychladených nápojoch – a to je chyba. Studené nápoje totiž žalúdok musí najprv ohriať na telesnú teplotu, organizmus tak nútime produkovať ďalšie teplo. "Telo ochladzuje nie pitie nápoja, ale odparovanie potu, teda až keď sa nápoj optimálnej teploty v žalúdku vstrebe a telo hydratuje. Vlažné nápoje tak v konečnom dôsledku ochladzujú v lete efektívnejšie,“ hovorí lekárka.

Vedeli ste, že…?

  • Už dvojpercentná strata vody v tele má za následok až pätinový pokles výkonnosti organizmu.
  • V lete k dehydratácii dochádza následkom horúceho počasia rýchlejšie a ak tekutiny nedopĺňate v pravidelnom rytme, začnú sa stupňovať jej príznaky – suchá koža a sliznice, pocit sucha v ústach, prehriatie, podráždenie a nepokoj, únava, malátnosť a bolesti hlavy.
  • Dlhý splývavý odev vás v lete od horúčavy ochráni lepšie ako minimalistické oblečenie. Vzduch je totiž najlepší izolátor a jeho vrstva pod dlhším tričkom či šatami udržuje optimálnu teplotu na povrchu tela, kým horúco je len z vonkajšej strany odevu. Organizmus si tak udržuje priaznivejšiu klímu, ako keď je odhalený a vystavený slnečnému žiareniu priamo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #pitný režim #Telo #potreba

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....