Na pitný režim neslobodno zabúdať: Čo ste možno o pití nevedeli?

Ak pravidelne navštevujete dámske rubriky, určite vás neobišli články o tom, aký dôležitý je pitný režim.

14.07.2014 07:00
tekutina - voda - pitný režim Foto:
Nedostatočný príjem tekutín môže zapríčiniť bolesti hlavy aj zvýšiť únavu.
debata (1)

A my vám nebudeme tvrdiť nič nové – pravda je taká, že naše telo potrebuje vodu. Piť je skrátka dôležité pre správne fungovanie našej telesnej schránky, ale tiež psychiky. V prípade pitného režimu odborníci odporúčajú ako najlepšiu alternatívu vodu a nesladené čaje. Samozrejme, môžete popíjať aj sladené nápoje (počítame aj ovocné a zeleninové šťavy s prirodzeným obsahom cukru) či kávu, ale v pitnom režime majú zmysel len v obmedzenom množstve.

Mnoho domácností v rámci pitných zásob nakupuje kartóny minerálnych a stolových vôd – je to v poriadku, ale v prípade týchto nápojov je dobré poriadne si prečítať príbalové informácie o obsahu jednotlivých minerálnych látok. Aj ich nadmiera totiž telu skôr poškodí.

V prípade klasickej vody z vodovodného kohútika sa často zaoberáme myšlienkou, či je naozaj pre nás vhodná, niekomu prekáža chuť, niekto v nej cíti pridávané látky na lilkvidáciu baktérií. V takomto prípade sa ako riešenie javia rozličné filtračné kanvice (na slovenskom trhu nájdete podobné výrobky napríklad od výrobcov Hyundai, Brita, Dewberry či Electrolux), ktoré dokážu z vody odstrániť chlór a usadeniny a niektoré dokonca aj ťažké kovy, herbicídy a pesticídy.

Neexistuje žiadna striktná norma, koľko tekutín by sme mali prijímať. Potreba tekutín závisí od počasia, spotrebovanej energie v práci či pri športe, hmotnosti, veku, rozmanitosti stravy a pod. Vo všeobecnosti však platí, že je ideálne vypiť aspoň 1,5 – 2 l tekutín denne, bez ohľadu na to, či je leto a či zima. Pozor však na nárazové pitie, pretože nadmerne zaťažuje obličky a srdce. Preto je dôležité piť pravidelne počas celého dňa.

Čo ste o pitnom režime možno nevedeli:

  1. Správny pitný režim vám môže pomôcť v boji s prebytočnými kilami. Dostatok tekutín totiž prispieva k správnemu fungovaniu metabolizmu a odvádzaniu toxických látok z tela.
  2. Nedávna štúdia preukázala, že ženy sú citlivejšie na pokles vody v tele, aj keď nemajú pocit smädu. Pri záťaži sa ženské telo rýchlejšie dehydratuje. Ženy majú menej svalov (takže aj menší podiel vody v svaloch), a preto si telo musí brať pri fyzickom výkone viac vody z obehu.
  3. Nie je pravda, že pred športom by sa nemalo piť. Vhodné je sa pred výkonom napiť postupne niekoľkokrát v menších objemoch, napr. 4 krát 100 ml. Zvoliť však môžete ako zdroj tekutín i šťavnaté ovocie. Náročnú fyzickú aktivitu podporia nápoje sladené cukrom.
  4. Káva a dehydratácia? Nemusíte sa báť. Na základe rozsiahlych štúdií za potvrdilo, že pri bežnej konzumácií kávy (do 300 mg kofeínu – t.j. 5 šálok kávy), k dehydratácii nedochádza a kávu je možné započítať do celkového denného príjmu tekutín.
  5. Pri horúčke by sme toho mali vypiť viac, pretože horúčkové stavy spôsobujú dehydratáciu organizmu.
  6. Jeden liter sladenej limonády je rovnako kalorický ako porcia bravčového rezňa. Banán zas obsahuje viac vody než zmrzlina.
  7. Nedostatočný príjem tekutín môže zapríčiniť bolesti hlavy, zvýšiť únavu, spôsobiť zápchu či nesústredenosť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #pitný režim #dehydratácia

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...