5 korenín lepších ako lieky

Ženy už odpradávna mali blízky vzťah k bylinkám. Moderné ženy však miesto liečivých náplastí prírody siahajú po liekoch z lekárne.

12.07.2014 17:00
cesnak, zelenina, korenina Foto:
Cesnak predstavuje liek na všetko.
debata

Skúste si s nami zalistovať v starých receptúrach a objaviť tie pravé bylinky a koreniny pre zdravie. Je čas, aby sa ženy opäť stali bylinkárkami.

Cesnak

Je čísla jedna v boji proti rakovine, zápalom, chrípke, nachladnutiu, vysokému tlaku, astmy. Predstavuje liek na všetko, opatrne s ním by mali narábať iba osoby s extrémne nízkym tlakom. Lenže poznáte to, po ňom nie príliš vábne vonia z úst. Preto najúčinnejšiu potravinu na svete vytlačili žuvačky. Lenže jeden strúčik denne a máte zažehnaný pobyt na nemocničnom lôžku. Ak vám predsa vadí cesnakový dych, skúste požuť pár klinčekov, alebo zeleninu s vysokým obsahom chlorofilu.

Kurkuma

Žltá, nevýraznej chuti a jedlu dodá nielen farbu, ale aj zdravie. Má vysoký protizápalový účinok. V ajurvéde je bežnou súčasťou mastí na hojenie rán. Znižuje obávaný cholesterol, je to špičkový prírodný antioxidant. Neporovnateľný s umelým vitamínom E. Dokonca protivírusový účinok dokáže ochrániť zdravie aj v čase epidémie chrípky. Tvrdí sa, že spomaľuje priebeh Alzheimerovej choroby. Je to poklad a má aj príznačnú farbu zlata.

Oregáno

Dalo by sa povedať, že jedlo kam ho pridáte, sa razom stane zdravým. Posilňuje srdce aj žalúdok, má antibiotické účinky a staré babky bylinkárky ho poznali pod menom dobromyseľ. Názov prezrádza, že je vynikajúcou koreninou na zlepšenie psychiky, navodenie uvoľnenia a pozitívneho myslenia. Má dlhú históriu a uponáhľaná, hektická doba priam volá po jeho návrate na naše taniere.

Kajenské korenie

Každá správna gazdinka by mala mať jeden balíček doma. Bude hodiť takmer do každého jedla. Ani nie kvôli chuti, ale kvôli schopnosti naštartovať organizmus, aby spaľovať tuky o štvrtinu rýchlejšie ako obvykle. Je skvelým korením v období, keď chcete zhodiť do plaviek. Zároveň pôsobí antidepresívne. (Keby to s chudnutím zasa nevyšlo.) Uvoľňuje bolesť hlavy a významne stimuluje imunitu. Bude trochu páliť, keďže ide o špeciálny druh čili papriky, ale trochu ostrosti výmenou za výhody poteší aj na jazyku.

Bazalka

Skvelá je sušená, ale pokojne ju zvládnete vypestovať aj na parapete. S rajčinami a olivovým olejom je šlágrom stredomorskej kuchyne. Rozhodne aj zdravého životného štýlu. Bazalka je skvelá pre každého koho trápia vetry, podráždený žalúdok, nervozita, či zápaly obličiek. Je to chutná, zdravá a aj na pestovanie nenáročná bylinka. Jedna z tých, o ktoré sa možno oprieť, aj keď vyzerá nesmierne jemne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #bylinky #liečiteľstvo

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...