Intímne infekcie trápia aj opakovane

Pošvové infekcie sú najčastejšou príčinou návštevy gynekologických ambulancií.

06.07.2014 17:00
intímna hygiena, mykóza, infekcia Foto:
Pacientky opakovane trpiace infekciami pošvy potrebujú aj imunologickú liečbu.
debata

Z nich sú najfrekventova­nejšie hubovité ochorenia vaginálne mykózy, ktoré väčšinou spôsobujú kvasinky. Ak sa tam pripletie aj baktéria, vznikajú zmiešané vaginálne infekcie alebo čisto bakteriálne vaginózy. Kedy stačí jednorazová a kedy je potrebná aj dlhodobejšia podporná liečba?

Ženská pošva nie je sterilná. O prevahu tam súperia rôzne mikroorganizmy, ktorým poskytuje vhodné fyzikálne a chemické prostredie. Vytvárajú akýsi ekosystém, ktorý je v dynamickej rovnováhe. Jeho najdôležitejšou súčasťou je Lactobacillus vaginalis (Döderleinov laktobacil), ktorý sa v prvom rade podieľa na premene glykogénu na kyselinu mliečnu, a tým udržuje kyslosť pošvy, ktorá zastavuje rast mnohých patogénnych (škodlivých) baktérií. „Kyselina mliečna je konečným produktom mliečnych baktérií, ktoré žijú v zdravej pošve,“ tvrdí gynekologička MUDr. Alexandra Stará. „Práve ona zabezpečuje prirodzené kyslé prostredie brániace premnoženiu nežiaducich mikroorganizmov. Na množstvo kyseliny mliečnej má vplyv aj celkový zdravotný stav ženy.“ Je známe, že tento stav výrazne ovplyvňujú hormóny estrogény. Ich vysoká hladina (napr. počas tehotenstva, užívania hormonálnej antikoncepcie či hormonálnej substitučnej liečby) má vplyv na hladinu cukrov v krvi, ale aj na nadmerné ukladanie polysacharidu glykogénu do buniek pošvovej sliznice. Práve pri tomto nadmernom ukladaní dochádza k premnoženiu kvasinkových baktérií. Glykogén je totiž pre baktérie zdrojom energie. Častejšími zápalmi pošvy preto trpia budúce mamičky, ženy užívajúce hormóny, ale aj diabetičky.

Potrebné je kyslé pH

Zdravá pošva má pH približne 4,1. Aj preto odborníci neodporúčajú používať na intímnu hygienu mydlá, pretože aj mydlo s prívlastkom „neutrálne“ má pH 7, a to je priveľa. Takisto ich nenadchýnajú rôzne voľnopredajné dezinfekčné výplachy, pretože vyplavia aj prospešné laktobacily. Je známe, že pošvovými infekciami častejšie trpia ženy užívajúce hormonálnu antikoncepciu. Môže to byť spôsobené aj tým, že prakticky stopercentná ochrana pred otehotnením im umožňuje neprerušovaný pohlavný styk a nie každé pošvové prostredie ženy (najmä ak má oslabenú celkovú alebo miestnu imunitu) sa vyrovná s pH mužovho ejakulátu – 7,8. „Ejakulát je alkalický, a tým mení pôvodné kyslé pH intímnych oblastí,“ tvrdí gynekologička MUDr. Marcela Burdová. V pohlavných orgánoch ženy teda dočasne vznikne zásaditejšie prostredie. Gynekológovia majú obdobia „žatvy“ najmä v sezóne viróz, keď ženy často zbytočne berú antibiotickú liečbu, ktorá oslabí aj lokálnu, slizničnú imunitu. Okrem toho môžu k narušeniu citlivej rovnováhy „tam dole“ prispieť aj letné radovánky v podobe chlórovej vody v bazénoch a častejší sex. Citlivým obdobím je však aj menštruácia, keďže menštruačná krv má menej kyslé pH, v tomto čase navyše podľa doktorky Burdovej „ubúda kyseliny mliečnej a dochádza k väčšiemu prepojeniu medzi vonkajšími a vnútornými rodidlami“. Preto mnohé ženy majú problémy najmä v tomto období.

Akútna a chronická forma

Infekcie pošvy majú dve základné klinické formy – akútnu, občas sa vyskytujúcu, a chronickú, opakujúcu sa (trpí ňou 5 percent pacientok, problém sa opakuje 4– až 6-krát ročne). Spočíva v rizikových faktoroch, ktoré stoja v pozadí ustavičných opakovaní ochorenia. Pacientky opakovane trpiace infekciami pošvy (a bez iných diagnóz ako napr. cukrovka) majú často zníženú imunitu a potrebujú imunologickú liečbu. Okrem chronického zápalu trpievajú rôznymi alergiami – dokonca aj na samotnú kvasinku, mužské semeno, latex na kondómoch, peľ atď. Mal by ich liečiť gynekológ v spolupráci s imunológom.

Kvasinková infekcia, vaginálna mykóza, sa prejavuje svrbením a bielym tvarohovitým výtokom. U žien, ktoré týmto problémom zvyknú z času na čas trpieť a vedia ho rozpoznať, sa pripúšťa aj samoliečba voľnopredajnými antimykotikami. Ospravedlniteľná je určite na dovolenke. K dispozícii sú napr. voľnopredajné čapíky s obsahom klotrimazolu, kombi-balenie s čapíkmi aj krémom, veľmi pohodlné je jednorazovo užiť kapsulu s účinnou látkou flukonazol. Po užití lieku by ťažkosti mali ustúpiť do dvoch dní a ak sa problémy zvyknú opakovať, je dobré týmto spôsobom preliečiť aj partnera. Pri zmiešanej alebo bakteriálnej infekcii sa žena návšteve gynekológa nevyhne, pretože potrebuje liečbu na predpis.

Pri opakovaných infekciách jestvuje viacero možností preventívnej a podpornej liečby v zmysle probiotických vaginálnych čapíkov, na trhu sú aj menštruačné tampóny so zmesou probiotických kmeňov, doplnky výživy v kapsuliach s probiotikami určenými špeciálne na tento problém pre ženy, voľnopredajný imunomodulačný prípravok obsahujúci kombináciu troch inaktivovaných kmeňov kandíd, voľnopredajná liečba liekom s obsahom enzýmov v podobe tabliet, zdravotnícka pomôcka v podobe vaginálneho gélu a podobne.

Rizikové faktory narušenia vaginálnej mikroflóry
liečba antibiotikami
užívanie hormónov (hormonálna antikoncepcia alebo substitučná hormonálna liečba)
cukrovka
tehotenstvo
oslabený imunitný systém
nechránený (a neprerušovaný) pohlavný styk
prehnaná intímna hygiena a používanie parfumovaných vložiek
nevhodné oblečenie (spodná bielizeň z umelých materiálov, tango nohavičky, úzke málo vzdušné nohavice, dlho schnúce plavky)
jedlo bohaté na cukor

Liečba chronických infekcií

Antimikróbna liečba (likvidácia vyvolávateľa): miestna (čapíky do pošvy – antimykotiká i lokálne antibiotiká a ich kombinácie, krémy), celková (antimykotiká i antibiotiká vo forme tabliet, kapsúl)
Starostlivosť o kyslé prostredie: miestna (čapíky s laktobacilom, aj v kombinácii s estrogénom, vaginálny gél s kyselinou mliečnou a glykogénom)
Imunoterapia: probiotiká celkovo, bakteriálne vakcíny (aj autovakcína), imunomodulátory vrátane enzýmoterapie (Wobenzym), protialergické li­eky

Čo prezradil aktuálny prieskum

Z prieskumu, ktorý realizovala spoločnosť LadeePharma na vzorke 579 žien, vyplynulo, že viac ako polovica z nich chodí na preventívne gynekologické prehliadky. 70 % opýtaných uviedlo, že za týmto účelom navštevujú svojho gynekológa minimálne raz za rok.

Čo sa týka problematiky vaginálnych infekcií, 38 % žien nevie, ako im predísť. Otázka vaginálnej infekcie je závažným problémom sužujúcim veľkú časť ženskej populácie. V dotazníku až 67 % žien uviedlo, že každý rok bojuje s nepríjemnosťami v oblasti intímneho zdravia. Ide o problémy v podobe výtoku, svrbenia, začervenania, zdurenia a zápachu.

Jedným z najviac zarážajúcich zistení bol fakt, že až 74 % žien si spája svrbenie a zápal v pošve výlučne s mykózou (najčastejšie ju spôsobujú kvasinky). Pritom vaginálnou infekciou môže byť aj bakteriálna vaginóza, resp. infekcia môže byť zmiešaná. Medzi hlavné príznaky patrí svrbenie, pálenie, hnilobný zápach, žltozelený výtok. Terapia antimykotikami je nepostačujúca. Je nevyhnutné navštíviť gynekológa, ktorý určí diagnózu a naordinuje správnu formu liečby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mykóza #kvasinková infekcia #intímna hygiena

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...