Sila vôní: Levanduľa privolá spánok, rozmarín nápady

Ak pominieme využitie olejov a silíc v kozmetike, najčastejšie sa vonné výťažky využívajú v olejových esenciách, ktoré sa pridávajú do vonných lámp, rozličných vonných vrecúšok a podobne.

04.07.2014 16:00
Levanduľa pôsobí upokojujúco a často sa využíva... Foto:
Levanduľa pôsobí upokojujúco a často sa využíva pri nespavosti.
debata

Pokiaľ zvolíte ten správny, dokážete pôsobiť napríklad na nespavosť, bolesť hlavy či napríklad kŕče v bruchu. Viete, ako na to?

Vyskúšajte jednotlivé vône a ich účinky:

Levanduľa
Jedna z najznámejších a najpoužívanejších vôní funguje na viacerých úrovniach. Pôsobí upokojujúco a často sa využíva pri nespavosti. Niektorí odborníci radia kvapku vonného oleja pridať na vankúš pred spaním, prípadne k posteli dať vonné vrecúško. Levanduľa však funguje aj proti bolesti hlavy a výskum v roku 2013 ukázal, že pôsobí blahodárne aj v období pred ženskou menopauzou.

Rozmarín
Určite to dobre poznáte – ak medzi prstami pomrvíte lístky čerstvého rozmarínu, príjemná vôňa vám zostáva na prstoch ešte veľmi dlho. A táto vôňa pôsobí stimulujúco a energizujúco. Odborníci tiež zistili, že vôňa rozmarínu povzbudzuje mozgovú aktivitu. Pri jej vdychovaní účastníci prieskumu, ktorý pred časom robili v USA, riešili logické úlohy rýchlejšie a efektívnejšie.

Pomaranč
Vonný olej s arómou pomaranča pomáha proti stresu. Príjemná citrusová vôňa funguje ako uvoľňovač napätia a nervozity a funguje aj proti depresii. Podobným princípom funguje aj grapefruit či citrón. Tie sú navyše aj stimulačné a energizujúce.

Mäta
Má podobné účinky ako pomarančový vonný výťažok. Upokojuje myseľ, znižuje úroveň stresu a úzkosti a zároveň pôsobí stimulačne.

Klinček
Ak pridáte pár kvapiek oleja s vôňou klinčeka, v prostredí vytvoríte vôňu, ktorá pôsobí na nervové aj svalové napätie. Môžete ju pridať aj do kúpeľa po náročnejšom športovom výkone. Klinček tlmí bolesti a funguje napríklad aj na potlačenie bolesti zubov.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #vôňa #rozmarín #levanduľa #mäta #vonný olej #účinky #pôsobenie

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...