Ochutnajte potraviny nabité antioxidantmi

Hovorí sa im aj super strava. Prírodná lekárnička. Bojovníci proti rakovine a chorobám priamo z nášho taniera.

02.07.2014 17:30
orechy, zdravé potraviny, antioxidanty Foto:
Orechy obsahujú zdravé tuky a ideálny pomer sacharidov a bielkovín.
debata (3)

Spoznajte tie najefektívnejšie jedlá, ktoré majú moc prinavrátiť zdravie, vyrovnať vrásky a zabezpečiť, že sa budete cítiť aj vyzerať zdravšie. Predstavujeme vám plodiny prekypujúce vitalitou.

Prečo antioxidanty?

Pred tým, ako si nimi naplníte košík v obchode, zoznámte sa s tým, prečo sú práve jedlá plné antioxidnatov základom správnej výživy. Antioxidanty sú látky, ktoré vychytajú voľné radikály z tela. Teda kyslíkaté molekuly vznikajúce následkom fajčenia, zlého ovzdušia, prispievajú k civilizačným ochoreniam aj takej pliage ako rakovina. Nedá sa nimi predávkovať, akurát vytvoriť dodatočná zásoba pre prípad ohrozenia zdravia.

Hrozno

Jeho priaznivé účinky sa premietajú aj do vína, ale bobuľky sú predsa len zdravšie. Majú nesmierne silné antioxidanty polyfenoly, vďaka ktorým si uchránite cievy, hladkú pokožku na tvári a rakovina sa pri polyfenoloch nestihne ani usadiť v tkanivách. Na hrozno si treba dať pozor ak máte problém so žlčníkom, teda najmä na jadierka, inak je favoritom zdravia.

Orechy

Hovorí sa o nich ako o najvyváženejšej plodine na svete. Majú zdravé tuky a ideálny pomer sacharidov a bielkovín. K tomu všetkému skvele chutia a sú plné atioxidantov. Vlašské orechy sú favoritom omega- 3 mastných kyselín, zatiaľ čo para orechy sú skvelé ak vám chýba selén. Sú to najlepšie, čo môžete mať poruke, keď vás prepadne náhly záchvat hladu. Omnoho lepšie ako akýkoľvek keks, či sladké tyčinky.

Čaj

Nedá sa považovať úplne za jedlo. Na druhej strane k stravovaniu patria aj nápoje a keď vymeníte sladké nápoje a kávu s cukrom za vodu a zelený čaj, vaše telo okamžite pocíti zmenu k pozitívnemu. Čaj obsahuje antokyanín a pro antokyanín. Antioxidanty s vysokým protizápalovým účinkom. Zelený čaj doslova vyplavuje poškodené a rakovinové bunky z nášho tela. Má nielen povzbudivý, ale aj ochranný charakter. Veď látka EGCG je svetovo známa jednotka ochraňujúca zdravie na prírodnej báze.

Fazuľa

Pre jej sprievodný jav nafukovania sa vytráca z našich tanierov. Preto prichádzajú civilizačné ochorenia. Fazuľa je unikátna plodina a skvelý slovenský antioxidant. Takže nemusíte siahať o drahých plodinách z dovozu. Priam čistí črevá a bojuje proti ich ochoreniam. Antioxidačný účinok má naozaj ako hrom. Niekedy sa dokonca prejavuje aj zvukovým efektom. Ten pominie, len čo si vaše črevá na fazuľu zvyknú. Je to odskúšané.

Ryby

Najlepšie sú čerstvo zabité. Sú ľahko stráviteľné a zo živých tvorov ktoré konzumujeme, tie najzdravšie. Omega-3 mastné nie sú všade rovnaké. Jedlá z rýb sú zaručene lepšie ako v akékoľvek tabletovej forme. Majú ochranný, protizápalový a omladzujúci charakter. Pritom nemusí isť len o severské ryby, ale pokojne aj obyvateľov našich vôd. Ak si ich spolu s uvedenými nápojmi, prílohami a ovocím doprajete v strave, väčšina chorôb sa vám oblúkom vyhne.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #orechy #antioxidanty #zdravé potraviny

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...