Desať jednoduchých tipov pre zdravší život

Nikdy nie je neskoro zamyslieť sa nad vlastným životom. Čo vy na to? Skúste tieto tipy:

27.06.2014 15:10
chrbát, chrbtica, cvičenie, cvik Foto:
Cvičte pravidelne, podľa svojich možností.
debata

Správna výživa

Minimálne päť kúskov ovocia alebo zeleniny denne, pokiaľ je to možné v čerstvom a surovom stave vo všetkých farbách. K tomu chudé mäso, strukoviny, nízkotučné mliečne produkty a trocha tuku.

Dostatok tekutín

Ideálna je obyčajná voda, riedené ovocné či zeleninové šťavy, nesladené čaje. Dospelý človek by mal telu dodať dva litre tekutín denne.

Pravidelný pohyb

Pravidelný šport je dobrý pre telo aj dušu. Cvičenie posilňuje imunitný systém, znižuje príznaky stresu, znižuje riziko vzniku niektorých ochorení: cukrovky, obezity či kardiovaskulárnych chorôb. Minimum, čo môžete pre telo urobiť: pol hodina aktívneho pohybu aspoň päťkrát týždenne.

Svetlo a čerstvý vzduch

Kyslík prebúdza telo k životu a mobilizuje ochranné mechanizmy tela. Každý deň, vrátane zimy, si doprajte prechádzku po čerstvom vzduchu. Navyše, pobyt na čerstvom vzduchu spolu s denným svetlom pôsobí pozitívne na psychiku, nálada sa zlepší. Okrom toho, svetlo je nevyhnutné pre produkciu vitamínu D.

Relax

Človek nie je stroj a pravidelne si potrebuje „dobíjať“ energiu. Večné napätie a únava môžu viesť až k duševnej chorobe. Vyskúšajte relaxačné techniky, doprajte si zaslúžený oddych a naberte potrebnú rovnováhu.

Dostatočný spánok

Spánok je základnou potrebou, podobne ako potrava. Počas spánku dochádza nielen k regenerácii, ale spomalí sa napríklad látková výmena. Mechanizmy obnovy organizmu pracujú na plné obrátky.

Zbavte sa zlozvykov

Fajčenie, popíjanie alkoholu, priveľmi mastné jedlá, málo pohybu, večný stres, nedostatok spánku – to sú všetko zlozvyky, s ktorými môžete niečo urobiť. Čím skôr sa ich zbavíte, tým lepšie sa vám bude žiť.

Zdravý vzťah

Vzťah je dôležitým faktorom zdravého a šťastného života. To, či je človek vo vzťahu spokojný priveľmi vplýva na jeho duševnú rovnováhu. Večné hádky, nepohoda a konflikty vám uberajú z chuti do života.

Pravidelné prehliadky

Zahoďte obavy a vážte si vlastné zdravie. Nenechávajte si všetko až na poslednú chvíľu, zdravotné problémy riešte okamžite alebo im predchádzajte pravidelnými lekárkymi prehliadkami.

Optimistický pohľad

Na svet okolo seba sa pozerajte s optimizmom, povedzte životu hlasné „áno“. Problémy sa snažte riešiť už v zárodku, nepodliehajte neúspechu a smútku. Vždy si povedzte, že po náročnom období príde určite niečo krajšie a vašu psychiku nastavte na pozitívnu vlnu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prevencia #Telo #zlozvyk #optimizmus

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...