Sedíte v práci na fitlopte? Radšej sa vráťte k stoličke

Aj vás zlákala fitlopta ako "zdravá" alternatíva celodenného sedenia v kancelárii?

16.06.2014 14:00
fitlopta, sedenie, kancelária Foto:
Sedíte v práci na fitlopte?
debata

Rýchlo ste „odpratali“ stoličku a celý deň sa pohupujete na fitlopte? Fyzioterapeutka Etela Vranková to rozhodne nedoporučuje.

„Fitlopta vysiela mikrodráždenie celému pohybovému aparátu aj nervovému systému. Je mäkká, takže sa človek jemne pohupuje do všetkých strán, stále je v pohybe. Hrozí predráždenie organizmu, " hovorí Vranková a pokračuje: "Na fitlopte si stačí zacvičiť pár cvikov a následne sa vrátiť na stoličku. Rozhodne nedoporučujem na nej sedieť niekoľko hodín denne.“

Človek je podľa nej predurčený sedieť na tvrdých plochách. „Ak sedí na mäkkej podložke, zapadá do nej a len ťažko sa potom vyťahuje smerom nahor. Zvykne si na takúto polohu a potom je preňho ťažšie vrátiť sa k normálnemu sedeniu.“

Podľa fyzioterapeutky je dôležité uvedomovať si celé telo. „Platí to nielen pri sedení, ale aj pri cvičení. Darmo sa budete snažiť cvičiť, ak to robíte zle a nepremyslene. Navyše, mali by sme sa naučiť pracovať s telom a nie s vecami, ktoré sú nám podsúvané,“ dodáva fyzioterapeutka na margo cvičenia s rôznymi pomôckami.

Ako teda správne sedieť za stolom v kancelárii? Skvelým príkladom sú podľa nej obrázky faraónov. „Tam presne vidíte pravé uhly, ktoré by malo telo pri sedení vytvárať. Obe nohy si položte chodidlami na zem, váhu rozložte medzi chodidlá a panvu, čím vytvoríte trojuholník. A už sedíte vzpriamene, uvedomujete si chrbticu a ťaháte sa smerom hore,“ dodáva.

Samozrejme, že počas dňa si musíte urobiť aj „pohodu“. Ale z takejto polohy sa po nejakom čase opäť vráťte do pôvodného správneho sedu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Telo #fitlopta #zdravé sedenie

+ Ak potrebujete odbornú pomoc, obráťte sa na odborníka.
Plňte si svoje sny nech to stojí čo to stojí, peniaze...

+ Hydratácia a zdravé stravovanie zvýšia vašu energiu a pohodu.
Investujte do seba, dlhodobé výnosy prekonajú...