Súčasťou liečby kŕčových žíl je kompresia

Princíp kompresie pri chronickej žilovej nedostatočnosti spočíva v tom, že sťahovacia pančucha primerane pevne obopne nohu a vytvorí na rozšírené žily tlak, ktorý zúži ich prierez.

27.05.2014 08:00
kŕčové žily, varixy, kompresia Foto:
Zdravotné pančuchy pacientom predpisuje lekár.
debata

Vďaka tomu sa môžu žilové chlopne lepšie uzatvárať a zvýši sa rýchlosť prúdenia žilovej krvi. Lepší tok krvi smerom k srdcu znižuje aj nebezpečenstvo vzniku trombózy a následne aj embólie. Dnes už sťahujúce pančuchy nie sú nepekné hnedé tvrdé gumové pančuchové nohavice ako kedysi. Dostať ich kúpiť v zdravotníckych potrebách, ale majú ich aj lekárne. Jednotlivé kompresívne triedy pančúch sú vlastne rozdelené podľa tlaku, ktorým pôsobia v oblasti dolnej tretiny predkolenia. Tam musí byť tlak najvyšší, smerom nahor klesá. Podpornú I. triedu majú aj v bežných obchodoch. Vyberá sa najčastejšie podľa výšky, podkolienky podľa veľkosti chodidla.

Pri zdravotných pančuchách už treba mať na viacerých miestach odmerané obvody nohy. Lekár (angiológ, cievny chirurg, dermatológ, tehotným gynekológ) môže vypísať zdravotný poukaz na kompresívnu pančuchu od II. až do IV. kompresívnej triedy raz za pol roka. Pacienti s netypickou veľkosťou potrebujú pančuchy na mieru. Výrobca Aries ponúka dokonca mínusové veľkosti pre mužov a ženy so zúženým obvodom stehna.

Podľa rozsahu kŕčových žíl sa dá rozhodnúť pre podkolienky, čiže lýtkové, ale aj polostehenné či stehenné pančuchy. Niektoré sa vyrábajú bez prstov, samodržiace, so zosilnenou pätou, s čipkou, lemom atď. Iné majú antimikrobiálnu úpravu proti rozmnožovaniu mikroorganizmov na pančuchovom tovare, vzniku nepríjemných pachov. Inteligentné textílie vo vláknach úpletu obsahujú dokonca mikrokapsuly s rôznymi výťažkami, ktoré regenerujú pokožku, zlepšujú mikroobeh, majú dokonca odvodňujúce účinky. Pre lepšie obliekanie kompresívnych pančúch si možno (v závislosti od výrobcu) kúpiť aj rôzne navliekače, ktoré šetria čas, námahu, zabraňujú mechanickému poškodeniu pančúch, pomáhajú aj ľuďom, ktorí majú obmedzenú pohyblivosť.

Kompresívne pančuchy sa navliekajú vždy ráno, optimálne ešte predtým, ako sa človek postaví, kým nevzniknú prvé opuchy. Treba si zvyknúť na to, že kompresívna pančucha nohu zviera, je to jej liečebný efekt. Pozornosť treba venovať aj ich údržbe, keďže sa nosia každý deň, treba ich prať v sieťovanom vrecúšku na bielizeň skôr v chladnejšej vode (podľa návodu výrobcu) a meniť každých 3–6 mesiacov, postupne totiž strácajú elasticitu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prevencia #kŕčové žily #varixy #kompresia

+ Dnes si poriadne oddýchnite, vaše telo si zaslúži pokoj.
Vzdelanie berte ako investíciu do budúcnosti,...

+ Osviežujúce prechádzky na čerstvom vzduchu obohatia dušu i telo.
Nestrácajte nádej, všetko nakoniec výborne...