Hluk, prekliata hudba modernej spoločnosti

Hluk vyvoláva únavu a nervozitu. Mnoho orgánov tela trpí. Deti, ktoré žijú blízko letísk, majú problémy s učením sa.

17.05.2014 17:00
lietadlo, letisko, hluk Foto:
Hluk z letísk má negatívny vplyv na ľudské zdravie.
debata (1)

Narušený spánok môže viesť k tachykardii a zrýchlenej činnosti srdca. Ako napísal taliansky týždenník L'Espresso, hluk se stal prekliatou hudbou modernej spoločnosti. Viac než polovina Európanov žije v lokalitách, kde je hluk taký silný, že ohrozuje ľudské zdravie.

Aj v nemocniciach je teraz hluk vyšší než v 60. rokoch minulého storočia. Organizmus si však na neustály hluk nezvykol a stále na neho reaguje negatívne. Vplyvom hluku na psychickú a fyzickú rovnováhu sa zaoberá časopis The Lancet v článku Mathiasa Basnera z ústavu pre experimentálnu psychiatrii Pensylvánskej univerzity.

Ak je človek vystavený ostrým zvukom, vedie to k vysokej stimulácii autonómneho nervového a endokrinného systému. Zvyšuje se diastolický a systolický tlak, zrýchľuje sa tep srdca, vyplavujú sa stresové hormóny, katecholamíny a glukokortikoidy. Chronické vystavovanie se hluku zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, rastie viskozita krvi, hrozí vysoký tlak a ateroskleróza, dokonca môže dôjsť k infarktu. Každých desať decibelov naviac zvyšuje nebezpečenstvo kardiovaskulárneho ochorenia o 7 až 17 percent.

„Vo svete práce je mnoho povolaní, kde je človek vystavený hluku škodlivému zdraviu. Najznámejším ochorením vyvolaným hlukom je hluchota, ktorá iba v Taliansku ročne postihuje tisíce pracujúcich,“ hovorí profesor Giovanni Mosconi z nemocnice pápeža Jána XXIII. v Bergame.

Znepokojivé sú aj ďalšie negatívne dopady hluku na ľudské zdravie. Okrem vplyvu na psychiku, správanie sa a poruchy spánku škodí hluk rôznym orgánom, ako je kardiovaskulárny či endokrinný systém a dokonca aj zrak. Sú tu tiež vplyvy na poznávacie schopnosti detí. „Viac než 20 rôznych štúdií preukázalo, že hluk z okolitého prostredia má negatívny vplyv na poznávacie schopnosti detí a na ich schopnosť učiť sa,“ uvádza Basner z Pensylvánskej univerzity.

Deti, ktoré navštevujú školy zasiahnuté hlukom z letiska, automobilovej alebo vlakovej prevádzky, ťažšie čítajú, ich pamäť je obmedzená a majú horšie výsledky v testoch. Štúdia vykonaná u takmer 3000 detí, ktoré navštevujú školy blízko veľkých medzinárodných letísk vo Veľkej Británii, Španielsku a Holandsku ukázala, že ich schopnosť učiť sa je priamo úmerná tomu, akému hluku sú vystavované.

Ak zosilnel hluk, ktorému boli školy vystavené iba o 5 decibelov, vyvolalo to u anglických detí dvojmesačné oneskorenie v učení sa a u holandských jednomesačné. „To ukazuje, že každé zníženie hladiny hluku okolo školy by malo zlepšiť poznávacie schopnosti detí,“ uviedli autori výskumu.

Najzhubnejšie dôsledky hluku v modernej spoločnosti sa zrejme prejavujú na kvalite spánku. Spánok v hluku môže vyvolať tachykardiu alebo prerušovaný spánok. Najviac citlivé sú staršie osoby, deti a tí, ktorí pracujú na zmeny a už tak majú problémy so spánkom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hluk #stres #učenie sa

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...