Beh má oproti iným športom výhody, netreba však začínať bezhlavo

Beh je skvelým prostriedkom v boji s niekoľkými civilizačnými chorobami.

16.05.2014 14:00
beh Foto:
Máte chuť začať s behom?
debata

Beh má oproti iným športom svoje výhody. Ak ste aj vy rozmýšľali nad tým, že s týmto športom začnete, mali by ste poznať jeho výhody. A je ich hneď niekoľko. „Beh ako komplexná cyklická pohybová aktivita patrí medzi najprirodzenejšie formy pohybu človeka. Je jednoduchý a v porovnaní s inými športami aj finančne nenáročný, môžeme ho vykonávať takmer všade,“ hovorí tréner Gábor Sillík z FitCamp-u.

Beh je navyše skvelou voľbou v boji proti typickým civilizačným ochoreniam ako diabetes či obezita. Behu sa tiež môžete venovať pri redukcii telesnej hmotnosti, určite nešliapnete vedľa. „Pracuje sa pri ňom s veľkými svalovými skupinami, čo znamená, že pri behaní máme v porovnaní s izolovanými cvikmi väčší energetický výdaj s malou subjektívnou námahou. Netreba však zabúdať na fakt, že beh by mali praktizovať len osoby s ľahšími stupňami obezity. Pre vyššie stupne by som odporúčal začať s chôdzou, aby sa organizmus postupne adaptoval na takýto typ zaťaženia,“ dodáva Sillík.

Kto chce s behom začať, mal by dodržať aspoň dve zásady. Prvou je zásada postupnosti. „Uvediem príklad. Na začiatok začneme behať dva až tri razy týždenne v intervale 15–30 minút a postupne tento cyklus zvyšujeme na tri až päť dní v týždni a zároveň predlžujeme aj čas trvania behu,“ odporúča tréner. Zároveň však dodáva, že príklad je len ilustračný, nakoľko u každého človeka je to individuálne a intenzita bežeckého tréningu závisí od východiskovej úrovne jedinca. Druhou zásadou je primeranosť. „To znamená, že začíname na primeranej intenzite zaťaženia, aby sme sa "neodpálili“ hneď v prvý deň tréningu."

Ak sa už rozhodnete vybehnúť niekam trénovať, aký povrch by ste mali vyhľadať? „Zo zdravotného hľadiska je najvhodnejšou tráva, lebo je najmäkšia a šetrí kĺby. Ak však máme kvalitnú obuv a správnu techniku behu, tak tartan, antuka alebo lesný chodník sú tak isto vhodné. Ľahký aeróbny beh alebo výklus po betóne nevadí, ale behy vyššej intenzity prípadne šprinty po betónovom povrchu neodporúčam,“ hovorí Gábor Sillík.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #beh #tréning #redukcia hmotnosti

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...