Tajomné chia semienka pomôžu aj pri chudnutí

Čo takto skúsiť čosi nové? Chia semiačka by vás mohli zaujať.

14.05.2014 12:00
chia semienka Foto:
Chia semienka sú skvelou potravinou, stoja za vyskúšanie.
debata

Chia semienka obsahujú 5-krát viac vápnika ako mlieko, sú plné antioxidantov a naše telo zásobia aj vzácnymi omega 3-mastnými kyselinami. Navyše, stimulujú vylučovanie glukagónu, hormónu ovplyvňujúcemu metabolizmus v tele.

Chia semienka sú vhodnou potravinou aj pre tie z nás, ktoré túžia zhodiť niekoľko kilogramov. Sú schopné absorbovať viac ako deväťnásobok svojho objemu vo vode a následne sa z nich vytvorí akýsi gél. Ten spôsobuje pomalý prestup sacharidov do tela. Sacharidy sa pomalšie menia na glukózu, ktorú telo využíva ako zdroj energie a telo si tak udržuje pocit plnosti po dlhú dobu.

Ak neviete, akým spôsobom by ste ich dostali do jedálnička, stačí si nimi posypať napríklad zeleninový šalát. Takisto ich môžete primiešať do jogurtu či posypať nimi pečivo. Odporúčaná denná dávka je 25 g, to znamená asi dve čajové lyžičky. Na pozore by sa mali mať len ľudia s nízkym krvným tlakom, pretože chia semienka ho ešte znižujú.

Chia semienka obsahujú značné percentá vlákniny. Práve vláknina je výnimočne dôležitá pre správne trávenie a fungovanie čriev. A dobré vylučovanie aj trávenie sa podpíše aj pod želený úbytok hmotnosti.

Vzácnymi antioxidantami v chia semienkach sú kyselina chlorogénová či kyselina kávová. Aj vďaka antioxidantom sa vylepší vaša pleť, bude zdravšia a žiarivejšia. Takisto odolnejšia voči škodlivým vplyvom vonkajšieho okolia.

Chia semienka kúpite v lekárni alebo v bio obchodoch. Za 500 gramov zaplatíte v priemere 10 eur. Siahnuť môžete aj po chia oleji, 100 ml kúpite za 15 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #chia #potravina

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...