Azda tou najtradičnejšou, ktorú vám naservírujú v kaviarni či reštaurácii, je čerstvo odšťavená pomarančová šťava. Vďaka šťavnatej dužine a v zásade asi najmenej náročnému procesu prípravy si pomarančovú šťavu pripravujú aj nadšení „odšťavovači“ doma. Vedzte, že robíte dobre! Hoci v súčasnosti sú čoraz populárnejšie rozličné šťavy z červeného ovocia či džúsy mixované zo zeleniny a bylín, pomarančová klasika je ich plnohodnotným kolegom.
Čerstvá pomarančová šťava obsahuje:
- vitamín C, ktorý chráni telo pred voľnými radikálmi, pomáha imunite a tiež je účinný v boji proti starnutiu.
- hesperidín, ktorý pomáha k regulácii a znižovaniu krvného tlaku, zabraňuje upchávaniu ciev a redukuje riziko kardiovaskulárnych chorôb
- antioxidanty, ktoré sa podieľajú na zdravom fungovaní tela a pomáhajú v prevencii proti vzniku niektorých druhov rakoviny
- kyselinu listovú, ktorá sa podieľa na bunkovej obnove a pomáha pri ozdravných procesoch
- draslík, ktorý telo potrebuje na správne fungovanie nervového aj svalového systému a pomáha tiež k správnej činnosti srdca
Klasickú pomarančovú šťavu pripravíme veľmi jednoducho. Stačia dva až tri pomaranče, ktoré odšťavíme a podávame. Chuť môžeme, samozrejme, meniť a vylepšovať prísadami. Pomarančová šťava sa najčastejšie kombinuje s karotkou alebo jablkom. Môžete však pridať aj banán či zázvor a mätové lístky.