Nadmerné slnenie spôsobuje rôzne ochorenia, ich výskyt narastá

Pobyt na slnku je príjemný, netreba však zabúdať ani na negatívne vplyvy nadmerného slnenia.

05.05.2014 14:00
Anketa: Ako zvládate alergiu na slnko? Foto:
Pozor! Nadmerné slnenie je pre kožu extrémne škodlivé.
debata

Ani vy ste už nemohli dočkať prvých jarných lúčov? Pri slnení by ste však mali byť opatrná. Za posledných tridsať rokov stúpol výskyt melanómov až tri a polkrát a pribúda nielen ľudí, ktorí majú rakovinu kože, ale aj ďalšie kožné ochorenia.

Slnečné lúče môžu byť totiž pre telo rovnako liekom, ako aj záhubou. Slnko je síce zdrojom vitamínu D, na druhej strane je však príčinou starnutia pokožky, ako aj spúšťačom rôznych kožných ochorení.

Aké ochorenia kože môže teda slnko spôsobiť? „Narastá počet kožných nádorových ochorení a veková hranica, kedy sa prejavia, klesá,“ hovorí Katarína Cajchanová, dermatovenero­logička z Univerzitnej nemocnice Bratislava, Poliklinika Podunajské Biskupice. Ďalším ochorením, ktoré zapríčiňuje nadmerné slnenie je fotoaging, čiže starnutie kože. „To sa zvyčajne prejaví desať až pätnásť rokov po nadmernom opaľovaní. Koža vyzerá podstatne staršia, než je biologický vek pacientky,“ dodáva lekárka. Treťou skupinou chôrôb sú solárne alergie čiže fotodermatózy. „Sú to svrbivé, nepríjemné prejavy na koži, ktoré sa zvyknú opakovať každý rok. Mnohé pacientky to poznajú, alergia sa objaví hneď po príchode na dovolenku pri mori či už s nástupom jarného slnka.“

Ďalším nebezpečenstvom pre pokožku sú ešte stále soláriá. „Už aj u nás sa stretávame so závislosťou na opaľovaní v soláriách, tanorexiou,“ hovorí lekárka Alena Masarovičová z kúpeľov Smrdáky. Ženy chcú byť čo najkrajšie, ale soláriá spôsobujú pravý opak. Ich koža je po čase suchá a zošúverená. Opäť vyzerá staršie, než je biologický vek pacientky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #antiaging #melanóm #fotodermatóza

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...