Blíži sa čas čerstvej špargle, nezabudnite na ňu

Jar prináša túto zdravú pochúťku, neprešvihnite jej čas.

04.04.2014 13:00
Špargľa Foto:
So špargľou šup na tanier.
debata

Či už siahnete po zelenej, fialovej alebo bielej špargli, rozhodne neurobíte chybu. Práve naopak. Jar ponúka túto čerstvú lahôdku v hojnom množstve a vy si ju môžete pripraviť na veľa spôsobov.

Ak si špargľu nevypestujete sama, ale kúpite ju na trhu, dajte si pozor, aby bola čerstvá. Ako to zistíte? Nedá sa ohýbať, lebo hneď praskne. Jej výhonky sú uzavreté a nemajú hnedastý nádych, jej povrch je lesklý. Aby vám vydržala čerstvá aj doma, skladujte ju v chladničke a zabalenú. V každom prípade by ste s jej konzumovaním nemali zbytočne otáľať, pripravte si ju v priebehu dvoch – troch dní, neskôr je už tvrdá a stráca svoju typickú chuť.

Kto by už netúžil pred letom zhodiť nejaké to kilo navyše! A tu sa ponúka špargľa ako ideálny prostriedok. 100 gramov má iba niečo vyše 20 kalórií, ale vysoký podiel vlákniny aj vitamínov (železo, draslík, kyselina listová). Pripravte si ju na pare, dochuťte podľa vašich predstáv a máte ľahký jarný obed a postava zostane bez ujmy. Ako príloha sa k špargli najviac hodia zemiaky, môžete vyskúšať aj niektorú z ľahkých omáčok.

Špargľu môžete očistiť škrabkou na zemiaky, postupujte zhora nadol po celej dĺžke, okrem hlavičky. Ak máte pocit, že je stále drevnatá, čistite ďalej, inak bude mať horkastú príchuť. Tvrdé konce odrežte.

Posekaná mladučká a tenká špargľa má sladkastú chuť a môže byť súčasťou všetkých jarných šalátov a keďže ju nijako tepelne nespracujete, uchová si všetky svoje liečivé účinky. Ktoré?

Je ľahko stráviteľná, je bez tuku. Ak máte problémy s trávením, špargľa dokáže rozhýbať lenivé črevá a vláknina ich dokáže pri pravidelnom užívaní prečistiť.

Špargľa má močopudné účinky, odvodňuje organizmus. Tým pádom prečisťuje organizmus, za čo je zodpovedný najmä draslík a kyselina asparágová. Ľudia s chorobami obličiek by sa však nadmerného konzumovania špargle mali vyhnúť.

Vďaka množstvu prírodných antioxidantov sa používa ako prevencia mnohých ochorení, dokonca aj nádorových. Draslík z nej zasa robí zeleninu prospešnú pre srdce a svaly. Upravuje vysoký krvný tlak a pomáha.

Ak vás trápia nepekné škvrny na koži, aj tu môže špargľa pomôcť. Stačí, ak si pripravíte zo špargle odvar a postihnuté miesto potierate.

Šťava zo špargle výrazne detoxikuje organizmus, prečisťuje krv a preto sa používa v boji s kožnými ochoreniami. Je dobré zriediť ju s inou šťavou, napríklad mrkvovou, pretože sama o sebe predstavuje istú záťaž pre obličky.

debata chyba
Viac na túto tému: #JAR #Telo #špargľa

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....