Liečiteľka žihľava

Vynikajúce terapeutické vlastnosti najznámejšieho druhu - žihľavy dvojdomej sú známe oddávna.

29.03.2014 11:00
bylinky, žihľava Foto:
Žihľava má mnoho liečivých účinkov.
debata

Na kulinárske a liečebné účely sa zo žihľavy zbierajú najmä listy a vňať, a to najlepšie na jar, do konca mája. Medzi najužitočnejšie látky, ktoré žihľava obsahuje, patrí napríklad chlorofyl, minerálne látky, vitamíny B1, B2 a C, triesloviny či organické kyseliny.

Pôsobí proti zápalom

Žihľava čistí krv a podporuje krvotvorbu, pomáha zastavovať krvácanie, znižuje hladinu krvného cukru, pôsobí močopudne, lieči zápaly močových ciest, zlepšuje prekrvenie orgánov, pomáha liečiť rôzne ochorenia cieľového orgánu – pečene, pankreasu, vaječníkov, pomáha proti astme a pri alergii.

Upravená i surová

Listy žihľavy sa pripravujú na spôsob špenátu, do rizota, do cesta na knedle, halušky a rezance alebo sa z nich robí polievka. Ďalej ju pridávame do placiek, omeliet či cestovín. Žihľava sa dá jesť aj surová, treba ju však najemno nasekať alebo pokrčiť, aby sa zneškodnili pichľavé chĺpky.

Rýchly recept: Jarný zeleninový šalát s púpavou a mladou žihľavou

Potrebujeme:
mladé listy púpavy, vrcholky mladej žihľavy, reďkovky, pažítka, kyslá smotana, soľ, mletá červená paprika (sladká alebo štipľavá)
Postup:
1. Listy púpavy, reďkovku a pažítku nakrájame nadrobno, žihľavu len sparíme (nevaríme) a takisto ju nakrájame.
2. Pridáme kyslú smotanu a papriku, osolíme a ozdobíme napríklad paradajkou. Čím skôr po odtrhnutí zeleninu spracujeme, tým viac sa v nej uchová výživných látok.
3. Listy púpavy sú mierne horkastej chuti, preto pokrm môžeme ľubovoľne obmieňať pridaním iných druhov zeleniny.

Tip lenivého labužníka

Natvrdo uvarené vajce nakrájame, pridáme tvrdý syr, salámu, rôznu čerstvú zeleninu, podľa chuti okoreníme, zalejeme kyslou smotanou, zľahka zamiešame nadrobno nasekanú žihľavu a podávame s bielym pečivom, chlebom alebo hriankami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recepty #bylinky #žihľava #liečiteľstvo

+ Vaša cieľavedomosť vás môže dostať ďaleko, treba však vedieť kedy ju využiť.
Veľa ste pracovali, aby ste mali...

+ Obmedzte spracované potraviny a uprednostňujte čerstvé suroviny.
Snažte sa zapôsobiť hlavne na nadriadeného, iba...