Mango patrí medzi potraviny s vysokým obsahom živín a vitamínov a vedci preukázali jeho účinnosť pri mnohých zdravotných problémoch. Ak si teda stále kladiete otázku, prečo by ste vlastne to mango mali vyskúšať a pravidelne konzumovať, tu sú odpovede:
- Mango obsahuje antioxidanty, ktoré priaznivo pôsobia v prevencii proti rakovine hrubého čreva, prostaty, ale aj rakovine prsníka a proti leukémii.
- Mango obsahuje vitamín C, pektín a vlákninu, ktoré sa podieľajú na odbúravaní zlého cholesterolu.
- Vďaka obsahu vitamínu A prospieva konzumácia manga aj nášmu zraku. Zlepšuje zrak a pôsobí proti pocitu suchých očí.
- Vďaka vitamínu E je mango tiež ovocím s pozitívnym účinkom na pohlavné orgány a libido. Zlepšuje sexuálnu aktivitu.
- Vo všeobecnosti je mango skvelým pomocníkom na zlepšenie imunity, okrem spomenutých vitamínov totiž obsahuje aj množstvo ďalších minerálov a stopových prvkov či antioxidantov.
- Vláknina, ktorá tvorí približne 10 percent objemu manga, je prospešná pre trávenie.
- Mango sa dá použiť aj na vonkajšie použitie. Prospieva totiž pokožke a môžete si z neho spraviť masku alebo píling na očistenie pokožky a upchatých pórov.
Ešte jeden tip:
V zahraničí je známy tiež recept, v ktorom mango zohráva dôleižitú rolu v boji proti cukrovke. V tomto prípade sú však dôležitejšie než šťavnatá dužina listy manga. Tie sa nechajú povariť vo vode a cez noc sa nechajú lúhovať. Následne sa scedený odvar pije, pomáha normalizovať hladinu inzulínu v krvi. Problémom však bude, že na Slovensku málokedy dostanete mango aj s listami.