Nové štúdie však hovoria opak a spolu s nimi sa množia aj hlasy odborníkov a vedcov, ktorí považujú vajce za jedno z dôležitých potravín v každodennom jedálničku. Niektorí odporúčajú konzumovať denne aspoň dve zaoblené bielkovinové bomby, u športovcov či ľudí s výrazným fyzickým zaťažením organizmu sa dokonca hovorí o množstve šesť vajíčok denne.
My vám radíme skúsiť to na začiatok aspoň s jedným. A tu sú dôvody prečo!
- Obsahujú bielkoviny, ktoré majú vysokú biologickú hodnotu. Ak je vaším cieľom budovanie svalovej hmoty, bielkovín z vajíčok potrebujete menej než bielkovín prítomných v iných potravinách.
- Obsahujú vitamín B12, ktorý je dôležitý pre svalovú kontrakciu aj odbúravanie tuku.
- Obsahujú luteín a zeaxantín, ktoré znižujú riziko vzniku šedého zákalu a celkovo napomáhajú v prevencii proti degenerácii sietnice.
- Obsahujú vitamín D, ktorý pomáha imunitnému systému, kostiam a chrupu a tiež pôsobí preventívne proti chorobám kože.
- Pre vysoký obsah síry, ktorá pomáha k produkcii kolagénu a keratínu, a tiež vďaka širokému spektru vitamínov a minerálov vajíčka napomáhajú k zlepšeniu kvality vlasov a nechtov.
- Vaječné žĺtko obsahuje cholín – látku, ktorá napomáha srdcovocievnemu systému, ale podieľa sa predovšetkým na zlepšení funkcií mozgu a nervového systému.
- Vajíčka tiež znižujú riziko rakoviny prsníka u žien – tvrdia to výsledky štúdie, ktoré preukázali, že ženy konzumujúce týždenne 6 vajíčok, znížili riziko vzniku rakoviny o 44 percent.